x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Transnistria - Mutati cu forta la scoli rusesti

Transnistria - Mutati cu forta la scoli rusesti

14 Sep 2004   •   00:00

Autoritatile moldovene nu si-au onorat promisiunea in ceea ce priveste solutionarea problemei liceelor romanesti "Lucian Blaga" din Tiraspol si "Evrica" din Rabnita, pana pe 13 septembrie, ocupate cu cateva luni in urma de militia transnistreana.

VITALIE CALUGAREANU - Chisinau

In ultimele zile, situatia elevilor celor doua licee s-a complicat si mai mult. Acum lor nu li se mai permite sa faca lectii nici macar pe malul Nistrului. Contrar vointei lor, copiii sunt transferati la scolile transnistrene cu predare in baza grafiei chirilice, iar parintii sunt amenintati de catre autoritatile separatiste cu concedierea de la serviciu. Multi parinti au fost arestati si condamnati, iar profesorii sunt dusi cu forta la militie, unde li se intocmesc procese in baza Codului Penal al Federatiei Ruse.

PROTESTE. Directoarea liceului din Rabnita, Eugenia Halus, ne-a spus ieri ca acum nu mai crede in nici o promisiune a oficialilor de la Chisinau, iar directorul liceului din Tiraspol, Ion Iovcev, a amenintat ca va merge impreuna cu elevii, parintii si profesorii la Chisinau si vor protesta in fata Guvernului moldovean si in fata Ambasadei Federatiei Ruse. "Vom incerca sa ne facem singuri dreptate, pentru ca ne-am convins ca nu putem miza pe nimeni", ne-a spus Eugenia Halus. "De la Guvern nu mai asteptam nimic. Ei ne cer permanent sa mai asteptam... Dar noi nu mai putem astepta. Cert este ca solutionarea acestei probleme nu ne sta in puteri noua. Si acest lucru il stiu si Voronin si Tarlev", a adaugat Eugenia Halus.

ALTERNATIVA. O situatie si mai grava este la Liceul "Lucian Blaga" din Tiraspol. Pana in prezent, peste 30 de elevi din cei 550 s-au transferat deja la Scoala nr. 22 cu predare in baza grafiei kirilice. Pentru a-i atrage pe elevii ramasi fara scoala, administratia separatista de la Tiraspol a deschis recent "liceul moldovenesc", caruia presa proseparatista incearca sa-i creeze o imagine pozitiva.

INTERVENTIE. Seful Misiunii OSCE in Moldova, William Hill, i-a cerut zilele acestea lui Igor Smirnov sa-si indeplineasca promisiunea privind inregistrarea in regiune a scolilor cu predarea in baza grafiei latine si sa asigure functionarea lor normala. Administratia separatista se pare ca a decis sa nu reactioneze insa la mesajele venite din partea organizatiilor internationale.

×
Subiecte în articol: observator