x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Transportul feroviar este deschis concurenţei

Transportul feroviar este deschis concurenţei

09 Dec 2009   •   00:00

Transportul feroviar de pasageri între statele Uniunii Europene va fi deschis oficial concurenţei, la 13 decembrie, dar liberalizarea va fi deocamdată teoretică, în special în Franţa, unde compania SNCF va rămâne pentru mult timp lider necontestat, transmite AFP.



În următoarele luni, nu este aşteptată o concurenţă directă în domeniu nici la nivelul Europei, în condiţiile în care traficul este destul de modest, iar investiţiile necesare considerabile.

Spre exemplu, singura companie care şi-a arătat interesul de a opera în Franţa, Trenitalia, nu va face acest lucru înainte de vara anului 2010.
În plus, concurenţa companiei italiene se va limita la două curse dus-întors pe zi.
Acest început timid este consecinţa directă a celui de-al treilea pachet legislativ pe această temă, adoptat de Parlamentul European în 2007, mai puţin ambiţios decât planul vizat iniţial de Comisia Europeană, şi care nu se referă la marile rute feroviare naţionale.

Aceste rute vor fi deschise concurenţei mai târziu, fie la iniţiativa guvernelor, fie printr-un al patrulea pachet legislativ care va fi lansat de CE pentru a pune pe plan de egalitate toate companiile europene.

Unele state europene au deschis de mai mult timp aceste pieţe, dar Franţa s-a opus, cu toate că SNCF a profitat din plin de liberalizarea din Germania, Italia, Ţările de Jos şi Marea Britanie.

Mediafax

×
Subiecte în articol: observator