x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tranzacţii ilegale pe plaja de la Sulina

Tranzacţii ilegale pe plaja de la Sulina

de Suzan Mehmet    |    14 Mai 2008   •   00:00
Tranzacţii ilegale pe plaja de la Sulina

SCANDALOS ● Terenurile Rezervaţiei Biosferei, vînate de interese politice
Începînd din 2001, malul Mării Negre, de la Sulina şi pînă la Năvodari, a devenit teatru de operaţiuni pentru diverse grupuri de politicieni şi oameni de afaceri.



SCANDALOS ● Terenurile Rezervaţiei Biosferei, vînate de interese politice
Începînd din 2001, malul Mării Negre, de la Sulina şi pînă la Năvodari, a devenit teatru de operaţiuni pentru diverse grupuri de politicieni şi oameni de afaceri.

Intenţiile de privatizare a plajelor şi grindurilor de pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării au determinat un val de ilegalităţi cărora guvernarea PSD le-a dat, la plecare, formă legală. Au urmat apoi alte abuzuri şi încălcări ale legilor dictate din curtea PNL, majoritatea nesoluţionate încă în instanţă. Astăzi, teritorii importante din Grindul Chituc şi Grindul Lupilor, plaja de la Gura Portiţei şi o moşie de 6.700 hectare la Sulina au ajuns, cu ajutorul primarilor din localităţile respective, din domeniul public de interes naţional în domeniul public de interes local, apoi privat, după care au fost vîndute.
fĂrĂ avize. În a doua jumătate a lunii aprilie 2008, comisarii Gărzii de Mediu au constatat că pe plaja Sulina, într-o zonă cu statut juridic încă incert, se construieşte o casă de vacanţă fără autorizaţie de mediu de la ARBDD. Actul de control precizează că în apropierea pensiunii turistice Rustic se lucrează la un complex de clădiri care aparţine omului de afaceri Adrian Corneliu Tudose din Suceava, fără autorizaţie de mediu. În schimb, autorizaţia de construcţie există, semn că Primăria Sulina a eliberat acest aviz fără ca dosarul de autorizare să fie complet.


ŞAPTE ANI DE JAF. Primul experiment funciar a fost în 2001, la Gura Portiţei. Firma Piscicola Tour Jurilovca a obţinut, cu concursul Agenţiei Domeniilor Statului, 4 ha de teren pe care l-a transformat ulterior în bază turistică. Trei ani mai tîrziu, aceeaşi "reţetă" de privatizare se aplică la Grindul Chituc. Primăria Săcele (judeţul Constanţa) a solicitat ADS 300 hectare de teren din Grind pentru împroprietărirea localnicilor. Prefectul de atunci, Gheorghe Martin (PSD), a semnat imediat titlurile de proprietate, fără nici o reţinere. În cursul anului 2006 au urmat alte inginerii, după acelaşi scenariu, din Grindul Chituc s-au mai pierdut 2.300 hectare, iar din Grindul Lupilor, alte 400. Singurul care s-a împotrivit vehement acestui jaf a fost ex-guvernatorul Virgil Munteanu, înlăturat ulterior de la conducerea Rezervaţiei tocmai pentru că nu a girat aceste abuzuri. A făcut-o însă Guvernul Năstase în 2004, cînd a emis HG 2159, prin care s-a inventat şi o moşie a oraşului Sulina, de 6.700 hectare, teren luat însă abuziv de la ARBDD. Cu acest cadou în braţe, primarul Aurel Dimitriu, fost PSD, apoi PD, iar acum PD-L, a trecut imediat la fapte şi a rezolvat cîteva probleme urgente. Adică, a "rezolvat" nişte oameni de afaceri, nişte politicieni şi nişte funcţionari din instituţiile tulcene.


ANCHETE. În cursul anului 2004, Sulina a promovat un proiect pentru realizarea staţiunii turistice Europa. Conform documentelor, o parte din plaja Sulina, respectiv 40 de hectare, urma să fie transformată în staţiune turistică de lux. Virgil Munteanu s-a opus categoric acestui proiect, refuzînd să emită autorizaţie de mediu. Mai mult decît atît, fostul guvernator a sesizat imediat PNA, solicitînd o anchetă. Deşi s-au ridicat tot felul de documente de la Primăria Sulina, iar secretarul Alina Picu şi primarul Aurel Dimitriu au fost puşi sub urmărire penală pentru abuz în serviciu, dosarul s-a pierdut, evident, undeva pe drum. Traseismul politic l-a ajutat foarte mult pe primar. Guvernul Năstase i-a dat o moşie cu care a legalizat toate concesionările făcute ilegal pînă în 2004, iar Alianţa D.A. i-a oferit protecţia PNL-ului, care are interese în zona Deltei şi Sulina. Astăzi, Aurel Dimitriu candidează pentru un nou mandat, evident, din partea PD-L.


INTABULĂRI IMPOSIBILE. Institutul Naţional Delta Dunării a făcut un studiu cadastral prin care desfiinţează, practic, o parte din moşia făcută cadou Consiliului Local Sulina de Guvernul Năstase şi demonstrează astfel că acea HG 2159 a fost dată ca să rezolve repede nişte ilegalităţi. Din acest motiv, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară nu va opera nici un fel de modificare în registrele cadastrale pînă nu va exista un proces-verbal de delimitare semnat între Primăria Sulina şi ARBDD. Actualul guvernator, Paul Cononov, a declarat că Primăria Sulina a blocat intabularea unei părţi din plaja Sulina, pentru că este domeniu public de interes naţional cu statut de arie ecologică protejată. "Iar OCPI a refuzat să intabuleze 26 şi, respectiv, 18 hectare din plaja revendicată de Consiliul Local Sulina. Este vorba chiar despre terenul pe care a fost proiectată staţiunea turistică Europa, pentru care ARBDD nu a dat autorizaţie de mediu", a mai precizat guvernatorul.


PRIMARUL "ENERGY HOLDING". Toate concesionările făcute de Consiliul Local Sulina, vînzarea unor terenuri din domeniul privat al localităţii, închirierea clădirilor şi terenurilor ar fi trebuit să aducă, teoretic, o oarecare bunăstare oraşului pe parcursul celor două mandate ale primarului Dimitriu. La Sulina însă, nu s-a întîmplat mare lucru în ultimii ani. S-a asfaltat o stradă, au apărut nişte cîrciumi şi sînt cîteva pensiuni care deservesc timid sectorul turistic. În rest, nimic! Cu toate astea, primarul Dimitriu mai vrea un mandat. Poate şi pentru că simte din nou umărul Energy Holding alături, după ce, în campania electorală din 2004, firma băiatului deştept Nicolae Bogdan Buzăianu l-a finanţat cu cîteva miliarde de lei. Adică un autoturism, o şalupă de agrement şi aparatură IT pentru Primărie, la care adăugăm bunuri electronice şi electrocasnice pentru populaţie. Replica lui Dimitriu a fost pe măsură. Imediat după cîştigarea alegerilor, Primăria a organizat licitaţii pentru vînzări şi concesionări de terenuri. Energy Holding a achiziţionat astfel terenul aferent Hotelului Faru (clădire care are alt proprietar), 400 mp de teren în centrul oraşului, unde se află fostul cinematograf, 500 mp pe Strada a II-a, cîteva mii de mp în zona plajei. Evident, sumele care au intrat în bugetul Primăriei pentru aceste tranzacţii sînt jenante.


×
Subiecte în articol: verde! sulina plaja