x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Un medic german urmează să îi trateze gratuit pe românii fără asigurare medicală

Un medic german urmează să îi trateze gratuit pe românii fără asigurare medicală

de Istvan Deak    |    13 Apr 2014   •   20:27
Un medic german urmează să îi trateze gratuit pe românii fără asigurare medicală
Sursa foto: Kasia Bialasiewicz - Fotolia

Este genul de ştire care îţi captează atenţia imediat. Un medic-şef din Hamburg deschide un cabinet unde îşi va trata gratuit exclusiv pacienţii care nu dispun de asigurare medicală. Dacă ar face-o pe teritoriul României, ne-am putea gândi că este o acţiune umanitară finanţată de vreo fundaţie de binefacere, chiar cu fonduri europene. Dar nu, iniţiativa va fi pusă în aplicare chiar la Hamburg.
Să ajungi la un medic-şef în Germania nu este la îndemâna oricui, în special din cauza costurilor ridicate. Peter Ostendorf este de mai multe decenii şef de secţie la Marienkrankenhaus din Hamburg. Din luna mai 2014, el va demara proiectul “Cabinet medical fără frontiere”, unde îşi propune să trateze gratuit şi sub protecţia anonimatului imigranţii care nu deţin asigurare medicală sau nu îşi pot permite să meargă la un medic.

Doar din donaţii

Îngrijorat de numărul mare de persoane care ajung în Germania fără o asigurare medicală, bărbatul de 75 de ani a luat decizia anul trecut să devină activ şi să dezvolte un nou model de cabinet medical. “Spre deosebire de alte iniţiative de acest gen, noi ne bazăm doar pe donaţii private. Până în acest moment avem trei internişti, doi ginecologi şi un orelist, care vor lucra doar din pasiunea pentru această meserie. Vrem să îi tratăm pe acei oameni care nu au o posibilitate de a dobândi asigurarea medicală. Mă gândesc la imigranţii care au lucrat la firme germane care au intrat în faliment şi nu şi-au mai putut plăti cotizaţiile la asigurarea medicală, pierzând astfel acest beneficiu. În 2011 au existat 140.000 de astfel de persoane. În acest moment cred că numărul lor s-a dublat. La acestea se adaugă imigranţii din ţări ale Uniunii Europene precum Bulgaria şi România, care lucrează de multe ori pe cont propriu şi nu beneficiază de asigurare medicală. O altă categorie de persoane vizate sunt imigranţii fără acte. Estimările pentru anul 2009 arată că doar în Hamburg au fost între 6.000 şi 22.000 de astfel de persoane. În unele locuri li se asigură doar o asigurare medicală de bază”, a explicat medicul german, pentru Die Welt.

Deschiderea în mai

Cabinetul medical este amplasat în partea de est a oraşului în clădirea centrului de seniori Horn am Bauerberg. Există trei camere de consultaţii echipate cu aparatură modernă. O parte din aparatură şi din mobilă provine de la o defunctă staţie de terapie intensivă a Spitalului Marien din Hamburg. “Săptămâna viitoare urmează să sosească un aparat medical de terapie cu ultrasunete, o donaţie din partea producătorului. Tot în acest fel, vom dobândi şi restul aparatelor necesare. Este foarte important să ţinem pasul cu tehnica actuală. Medicamentele le vom primi tot sub formă de donaţie. Costurile consultaţiilor de laborator vor fi preluate de Marienkrankenhaus. Proiectul a început cu o donaţie de 40.000 de euro. De la un an la altul, aceste costuri se vor mări cu 5.000-10.000 de euro. Asta doar cu condiţia ca toţi cei care lucrează aici să o facă doar gratuit. În prima fază, cabinetul va fi deschis doar miercurea între orele 15:00 şi 18:00. Data deschiderii este 7 mai 2014. N-am nici cea mai mică idee câţi pacienţi o să vină, dar sper ca vestea să se răspândească repede şi numărul lor să crească de la o săptămână la alta. Sper să fie suficient de mulţi, astfel încât să ne oblige să deschidem cabinetul şi în alte zile ale săptămânii”, adaugă Peter Ostendorf.

Caută traducători şi asistente
“În momentul actual căutăm asistente medicale şi traducători, dar am avea nevoie şi de câţiva medici. Nu în ultimul rând, avem nevoie şi de alţi sponsori, astfel încât proiectul să reziste pe termen lung”, explică medicul. Iniţiativa lui Ostendorf se bucură de sprijinul mai multor personalităţi din zona Hamburg. Moderatoarea TV Maria von Welser, consilierul politic Christoph Bertram, dar şi câteva persoane din Guvernul regional se numără printre cei care au făcut donaţii. Chiar şi pentru jurnaliştii germani pare de neînţeles de ce un medic reputat ar renunţa la “luxul poziţiei sale pentru a bate din uşă în uşă în speranţa unor donaţii”. “Până la finalul anului vreau să avem 100 de sponsori stabili. Ce mă motivează în acest angajament? Nevoia de a da ceva înapoi. Am avut o viaţă profesională împlinită. Acum vreau să aduc puţină pace. Iniţiativa mea nu este suficientă. Responsabilii politici ar trebui să acţioneze şi să îndrepte lucrurile prin câteva rectificări legislative. O continuare a excluderii acestor persoane din sistemul de sănătate, pentru care sunt alocate anual 300 de miliarde de euro, este insuportabilă din punct de vedere uman, social şi medical”, a încheiat medicul Peter Ostendorf.

Primul proiect de acest fel a fost pus în aplicare de organizaţia Diakonie-Hilfswerk în martie 2013. Cabinetul medical “AnDOCen” din strada Bernstorffstrasse, cartierul St.Pauli, a fost deschis pentru persoane fără acte. Rezultatele după un an nu au fost tocmai satisfăcătoare. Din teamă, neîncredere sau prea puţină mediatizare, doar 443 de pacienţi s-au prezentat la consultaţiile oferite de un medic generalist, un ginecolog sau un consilier social. 42% dintre pacienţi au fost din Europa de est, 28% din Africa, 21% din America Latină şi 9% din Asia. Cei mai mulţi pacienţi s-au încadrat în categoria femei între 18 şi 40 de ani.

×