x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tratament nou pentru cancer

Tratament nou pentru cancer

24 Mai 2010   •   00:00
Tratament nou pentru cancer

Compusul oncologic principal BIBW 2992 al Boehringer Ingelheim are potenţial de a deveni tratamentul de generaţie următoare pentru cancerul pulmonar non-micro celular şi pentru cancerul la cap şi gât, relevă un studiu recent, realizat de Societatea Americană de Oncologie Clinică.

Rezultate clinice noi referitoare la compusul BIBW 2992 sugerează că acesta este cel puţin la fel de eficace precum cetuximab în tratarea cancerului la cap şi gât şi reafirmă activitatea în ce priveşte cancerul pulmonar non-micro celular cu mutaţii la nivelul receptorului factorului epidermal de creştere (epidermal growth factor receptor - EGFR).

Societatea Americană de Oncologie Clinică (ASCO) a prezentat ultimele rezultate dintr-un studiu recent acceptat de către ASCO pentru a fi prezentat, care arată că BIBW 2992 contribuie la scăderea în dimensiune a tumorilor la 22% dintre pacienţii care suferă de cancer la cap şi gât (măsurat ca răspuns parţial), în comparaţie cu 13% dintre cei care sunt trataţi cu cetuximab.

Noua moleculă care ţinteşte receptorul factorului epidermal de creştere (EGFR/HER1) şi fragmentul tirozin-kinazic al receptorului uman epidermal 2 (HER2). Compusul acţionează în mod specific, creând o legătură ireversibilă cu receptorul 2, spre deosebire de alte tratamente disponibile în această clasă.

"Rezultatele care privesc BIBW-2992 pot fi deosebit de importante pentru pacienţii ce suferă de cancer la cap şi gât, întrucât rezultatele arată că acest compus nou, ce ţinteşte ireversibil EGFR/erbB2 pare a fi cel puţin la fel de eficace precum cetuximab, având un profil de siguranţă comparabil. Cancerul recurent la cap şi la gât are un prognostic defavorabil şi este pentru prima dată când un agent oral EGFR arată un astfel de nivel de activitate în ce priveşte cancerul la cap şi gât. În această fază avansată, pacienţii care suferă de cancer la cap şi gât au puţine opţiuni de tratament, iar compusul BIBW 2992 poate oferi opţiunea alternativă de tratament mult aşteptată", afirmă dr. Tanguy Y. Seiwert, investigator principal al studiului, de la Centrul Medical al Universităţii Chigaco, potrivit Agerpres.

Mai mult, noile rezultate, care vor fi prezentate la ASCO 2010, reafirmă activitatea sa antitumorală importantă la pacienţii care suferă de cancer pulmonar non micro-celular (NSCLC) cu mutaţii ale receptorului factorului epidermal de creştere (EGFR).

Rezultatele studiului LUX-Lung 2 arată că majoritatea pacienţilor (61%) ce prezintă cele mai des întâlnite mutaţii EGFR prezintă scăderi semnificative în dimensiune ale tumorii (măsurate ca răspuns parţial) în cazul tratamentului cu BIBW 2992, în urma unei evaluări independente.

Pacienţii cu cele mai des întâlnite mutaţii, trataţi cu BIBW 2992, au un timp mai îndelungat până la progresia bolii (mediană de circa 14 luni) şi o creştere a supravieţuirii generale (valoare mediană de 2 ani).

LUX-Lung 2 este parte a programului amplu de studii clinice LUX-Lung, în cadrul căruia se desfăşoară în prezent peste 10 studii la nivel global.

Cancerul pulmonar este cel mai răspândit tip de cancer la nivel mondial şi cauzează decesul a mai multe persoane decât oricare alt tip de cancer.

În anul 2008 aproximativ 1,52 milioane de noi cazuri de cancer pulmonar au fost diagnosticate în lume, iar 1,31 milioane de persoane au decedat din cauza acestei boli. În România se situează pe primele locuri.

×
Subiecte în articol: observator