x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Trei companii și un broker de asigurări, amendați pentru înțelegeri anticoncurențiale

Trei companii și un broker de asigurări, amendați pentru înțelegeri anticoncurențiale

de Redacția Jurnalul    |    27 Dec 2022   •   13:30
Trei companii și un broker de asigurări, amendați pentru înțelegeri anticoncurențiale

Trei companii și un broker de asigurări au fost amendați pentru înțelegeri anticoncurențiale pe piața asigurărilor de aviație din România de Consiliul Concurenței.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Concurenței, valoarea totală a amenzilor aplicate este de 15.120.582 lei.

În urma unei investigaţii, autoritatea de concurenţă a constatat că Aon România Broker de Asigurare Reasigurare S.R.L., Assicurazioni Generali S.p.A. UK Branch, Generali România Asigurare Reasigurare S.A. și Omniasig Vienna Insurance Group S.A. s-au înțeles și au intrat într-un acord de cooperare ce viza piața asigurărilor de aviație pentru clienții mari din România. Practic, prin realizarea acestui acord, companiile și-au împărțit clienții mari în patru licitații organizate de aceștia (Romatsa, Compania Națională „Aeroporturi București” - CNAB și Romaero), în acest
fel eliminând concurența dintre ele.

Companiile au recunoscut încălcarea Legii concurenței şi, ca urmare, au beneficiat de o reducere a amenzii.

Consiliul Concurenței a aplicat următoarele sancțiuni: Aon România - 343.731 lei, Generali S.p.A. UK Branch - 8.163.743 lei, Generali România - 1.892.846 lei și Omniasig - 4.720.262 lei.

Aon România, parte din grupul Aon, este un broker de asigurări și consultant în materie de management al riscurilor, specializat în intermedierea riscurilor complexe, precum cele aferente industriei de aviație.

Generali S.p.A. UK Branch este o sucursală a grupului Generali, prezentă pe piața londoneză a asigurărilor și reasigurărilor de aviație, iar Generali România, parte a aceluiași grup, este o companie de asigurare și reasigurare prezentă pe piața din România.

Omniasig este o companie locală de asigurare și reasigurare, membră a grupului Vienna Insurance Group.

„Legea concurenței interzice orice înțelegeri sau acorduri între companii care restrâng sau denaturează concurența pe piața românească, în special cele care împart piețele. Deciziile Consiliului Concurenței sunt executorii, iar amenzile aplicate reprezintă venituri la bugetul de stat. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) pune în aplicare decizia de sancționare a autorității de concurență și execută amenzile”, transmite Consiliul Concurenței.

×
Subiecte în articol: broker amenda