x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Trei luni fara alocatii pentru prescolari

Trei luni fara alocatii pentru prescolari

de Cristian Petru    |    29 Iun 2005   •   00:00
Trei luni fara alocatii pentru prescolari

De mai multe luni, zeci de mii de copii din toata tara ai caror parinti au optat pentru virarea alocatiilor catre bancile comerciale asteapta sa-si primeasca drepturile banesti. Directiile de Munca spun ca nu s-au mai dat banii pentru ca nu au fonduri pentru comisioanele cerute de bancile comerciale.

In Romania, cand doresti sa simplifici un lucru, il complici si mai mult. Copiii ai caror parinti au ales ca alocatiile sa le fie virate in conturi deschise la banci au ramas acum fara alocatii. De mai multe luni, zeci de mii de copii din toata tara asteapta sa-si primeasca drepturile banesti garantate prin lege.

Din dorinta de a simplifica modalitatea de plata a alocatiilor pentru copiii prescolari, parintii acestora au dreptul sa opteze pentru virarea banilor intr-un cont bancar. Parintii au stat la cozi, au facut cereri si, cand situatia parea ca s-a rezolvat, nu au mai primit banii.

De doua luni, spun oficialii, "ba de mult mai multe", spun cei in cauza, alocatiile pentru copiii prescolari care trebuiau virate in bancile comerciale nu au mai fost primite. Si se pare ca situatia va mai tine inca aproape o luna. Motivul? Birocratia tipic romaneasca. Suma pe care trebuie sa o primeasca lunar copiii nu este mare, este vorba de 225.000 de lei. Dar sunt bani care li se cuvin prin lege celor mici, bani care sunt acum blocati in conturi. Surse din Directia de Munca Bucuresti spun ca alocatiile nu se mai vireaza din cauza ca nu sunt bani pentru comisioanele cerute de bancile comerciale.
"In Bucuresti sunt aproape 15.000 de parinti care au optat ca alocatia copiilor lor sa fie virata in banci comerciale. Numarul fiind atat de mare, noi nu avem cum sa facem ordine de plata pentru fiecare cont. Si atunci platim cu borderou. Bancpost accepta aceasta modalitate de plata, dar celelalte banci comerciale cer comisioane. Comisionul cerut de banci este de aproximativ 5.000 de lei. Noi nu avem buget pentru asa ceva, asa ca am trimis o adresa la Ministerul Muncii si la Ministerul de Finante. Acum asteptam, fie sa ni se mareasca bugetul, fie sa se dea o ordonanta care sa spuna ca se lucreaza doar printr-o banca", spun functionarii din Directia de Munca Bucuresti.

RASPUNS OFICIAL. Probleme sunt de fapt mai multe. "S-a schimbat modalitatea de plata a alocatiilor. Pana acum aveam nevoie de numarul de cont si de codul numeric personal al copilului. Acum avem nevoie si de codul numeric personal al parintelui si noi nu il avem", sustine Cristian Berbec, directorul adjunct al Directiei de Munca, Solidaritate Sociala si Familie Bucuresti. Acesta recunoaste ca o problema o reprezinta si virarea banilor catre banci. "Parintii copiilor au optat pentru mai multe banci comerciale. Si atunci noi trebuie sa negociem cu fiecare banca in parte. Si fiecare banca cere un alt comision. Acum asteptam sa vedem ce hotarasc cei de la Finante, daca vom lucra printr-o singura banca sau nu", a mai spus Berbec. "Mai sunati-ma peste doua saptamani", ne-a amanat el cu solutia. Pana atunci, copiii prescolari raman fara alocatie. Situatia nu este intalnita doar in Bucuresti, ci in toata tara.

NEMULTUMITI. Parintii copiilor prescolari care au optat ca alocatia sa fie virata in bancile comerciale sunt nemultumiti de faptul ca nu au mai primit banii. "Sunt parintele unui copil prescolar si nu am mai primit alocatia din luna iunie 2004. In aceasta situatie se mai afla 7.500 de copii, doar in Sectorul 2 din Bucuresti. Din discutiile avute cu domnul director al Consiliului Local al Sectorului 2 Bucuresti rezulta ca Ministerul de Finante a blocat virarea drepturilor catre bancile comerciale, urmand sa apara o ordonanta de urgenta care sa reglementeze acest lucru. Imi rezerv dreptul de a actiona in instanta pe cei care sunt raspunzatori de aceasta situatie si de a cere daune materiale si morale pentru prejudiciul adus copilului", sustine Laurentiu Mihalcea, unul dintre parintii "pagubiti".
Daniela Duma are aceeasi problema. Nu a mai primit alocatia pentru copilul ei prescolar de cateva luni. "In luna aprilie mi s-a spus sa fac o cerere pentru virarea banilor in cont. Mi s-a spus sa imi deschid cont la BCR, apoi ca nu se mai lucreaza prin aceasta banca. Mi-au mai spus ca pot face cerere sa primesc banii prin mandat postal, dar ca vor ajunge la mine doar in august. Pana atunci...", spune Daniela Duma.

ALTI PARINTI. Lucia Parcalabu a optat pentru virarea banilor intr-un cont. Femeia povesteste ca, in urma cu ceva vreme, a aflat ca nu se mai pot ridica alocatiile pentru copii, si asa destul de mici, de la banci sau prin carduri. "Eu am un cont pentru alocatie deschis la Raiffeisen. Si acum, pe langa faptul ca trebuie sa mai platesc o taxa pentru deschiderea unui nou cont la Bancpost, trebuie sa alerg de la Ana la Caiafa din nou, pentru diverse hartii. De ce sa fiu plimbata iar pe drumuri, cand ideea tocmai asta era, sa apelez la un cont in care sa se vireze alocatia, pentru ca efectiv nu am timp sa stau dupa postas si nici sa merg cu copilul dupa mine la cozile de la oficiul postal", spune Lucia Parcalabu.
Dupa cateva luni de asteptare, Ministerul Muncii ii roaga, prin intermediul Jurnalului National, pe parintii care au optat pentru virarea alocatiei intr-un cont deschis la o banca comerciala sa mearga la directiile teritoriale de munca pentru a lasa codul numeric personal.

BNS
Blocul National Sindical este impotriva scaderii indemnizatiei pentru cresterea copilului de la 85% la 35% din salariul mediu brut pe economie. "Pentru salariatele afiliate la BNS, care au contribuit si contribuie cu sume substantiale la bugetul asigurarilor sociale, nu putem accepta reducerea indemnizatiei. Reducerea indemnizatiei pentru cele pe care le reprezentam este practic o masura contraceptiva, nicidecum un demers pentru cresterea natalitatii", sustin liderii sindicali. "Avand in vedere ca proiectul ministerului este in dezbatere publica, il informam pe ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, ca respingem aceasta propunere. Sustinem totusi o varianta prin care sa primeasca indemnizatie si mamele care nu au fost asigurate conform Legii 19/200#", se mai arata in comunicatul BNS.
×
Subiecte în articol: observator bucuresti bănci cont comerciale