x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Trenurile circulă cu restricţii de viteză din cauza caniculei

Trenurile circulă cu restricţii de viteză din cauza caniculei

de Redacția Jurnalul    |    13 Iul 2023   •   17:00
Trenurile circulă cu restricţii de viteză din cauza caniculei

Restricții de viteză se impun în transportul feroviar din cauza caniculei. CFR Călători recomandă pasagerilor să își planifice din timp călătoria.

CFR Călători informează că, din cauza caniculei și a disconfortului termic accentuat, managerul infrastructurii – CFR SA, aplică restricții de viteză, ceea ce duce la întârzieri în circulația trenurilor.

Măsura este obligatorie pentru siguranţa traficului feroviar și este luată de majoritatea administraţiilor de cale ferată din lume, nu doar din România, susține CFR Călători.

„CFR Călători face eforturi susținute pentru menținerea în circulație a tuturor unităţilor de material rulant dotate constructiv cu instalații de climatizare. Întregul parc de vehicule feroviare este verificat din punct de vedere tehnic – funcțional înainte de plecarea în cursă, pentru evitarea defectărilor în parcurs. Pentru menținerea în funcțiune a instalațiilor de climatizare au fost dispuse măsuri suplimentare de mentenanță a instalaţiilor de climă în reviziile de vagoane care formează garniturile de tren precum și însoțirea cu electricieni de vagoane în anumite intervale orare, atunci când sunt situații de caniculă sau alte fenomene meteo extreme specifice verii (cod roşu). Însă, în zilele cu temperaturi exterioare caniculare există situații în care instalațiile de climatizare din dotarea vagoanelor de călători sunt suprasolicitate și intră în regim , mai ales în condițiile unui grad de ocupare apropiat de 100% din numărul de locuri. În astfel de cazuri, instalațiile funcționează în regim de ventilație”, arată sursa citată.

În condițiile utilizării întregului parc de material rulant tehnic disponibil, în special pe rutele ce înregistrează cele mai mari solicitări de trafic, pentru a avea o predictibilitate a cererii de transport și în vederea adaptării capacităţii de transport la numărul de locuri solicitat, CFR Călători recomandă pasagerilor să își planifice din timp călătoria, să utilizeze toate trenurile puse la dispoziție în graficul unei zile de circulație și să își procure din timp legitimaţiile de călătorie, folosind toate canalele disponibile în acest sens.

În situații în care apar abateri mari de la graficul de circulație, din cauza fenomenelor meteo extreme sau alte cauze, CFR Călători susține că este pregătită să ofere asistenţă călătorilor, apă şi eventual produse preambalate, în anumite staţii de pe traseu.

„Indiferent de cauzele generatoare ale abaterii de la programul de circulaţie, CFR Călători va asigura cu trenurile proprii transportul până la destinaţia finală înscrisă pe legitimaţia de călătorie”, spune compania.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: trenuri restricţii canicula