x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Trusou doar pentru săraci

Trusou doar pentru săraci

29 Ian 2010   •   00:00
Trusou doar pentru săraci

Guvernul va acorda, în continuare, suma de 150 de lei, reprezentând valoarea trusoului oferit de stat familiilor pentru fiecare nou-născut, potrivit unei ordonanţe adoptate astăzi de Executiv, însă legislaţia ar putea fi modificată pentru ca sprijinul de stat să fie majorat şi îndreptat doar către familiile cu venituri reduse.



Actul normativ propus de Ministerul Muncii dispune în continuare acordarea trusoului în bani şi pentru copiii născuţi după data de 1 ianuarie 2010, potrivit Legii 482/2006, deoarece oferirea trusoului sub formă de bunuri prezenta probleme în procesul de achiziţie.

"Acest act normativ nu face decât să prelungească modul de aplicare a Legii 482/2006 şi să modifice acordarea trusoului sub forma unor obiecte în acordarea unei sume de bani echivalente cu valoare prevăzută în lege, de 150 de lei pentru fiecare nou-născut. Aşa cum s-a discutat, am luat această măsură deoarece prin modul de aplicare iniţial apăreau discriminări prin modul cum se făcea achiziţia", a explicat secretarul de stat Valentin Mocanu, citat de Agerpres.

La rândul său, premierul Emil Boc a precizat că Guvernul are în vedere, în acest an, modificarea legislaţiei protecţiei sociale, astfel încât să cuprindă acordarea ajutorului oferit la naştere majorat la o valoare de până la 200 de lei, însă numai pentru familiile defavorizate.

"În pachetul de reformă în domeniul asistenţei sociale, toate ajutoarele sociale prevăzute în lege trebuie ţintite către grupurile care au nevoie de asistenţă socială. E recomandat ca ajutorul să fie îndreptat spre familiile care au neapărat nevoie de acest trusou la naştere. Poate, decât să dăm la toată lumea acest echivalent al sumei de 150 de lei în produse, putem ridica valoarea acestui trusou la 200 de lei, dar restrâns la persoanele care au până la un anumit nivel al veniturilor, resurselor financiare, astfel încât protecţia socială să-şi atingă ţinta", a spus Boc.

El a explicat că, deşi această practică ar părea discriminatorie, ea ar urmări protecţia socială a grupurilor-ţintă.

"A da nediscriminatoriu la toată lumea, şi la cei care au Mercedes şi vilă, şi la cel care stă în chirie, aceeaşi sumă de bani poate părea nediscriminatoriu pentru toţi copiii, dar aici este un act de protecţie socială", a susţinut premierul.

×
Subiecte în articol: observator