x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tulcea - Salvati digurile din Delta Dunarii!

Tulcea - Salvati digurile din Delta Dunarii!

de Alexandru Nastase    |    15 Sep 2006   •   00:00
Tulcea - Salvati digurile din Delta Dunarii!

In vreme ce Ministerul Mediului anunta oficial ca multe din lucrarile la digurile din judetul Tulcea "se vor finaliza in urmatoarele zile", situatia pe teren este aceeasi ca in timpul inundatiilor: autoritatile nu au facut consolidari si situatia din primavara se poate repeta oricand.

Saptamana trecuta, Jurnalul National publica informatii despre situatia dezastruoasa a digurilor din judetul Tulcea. Afectate la inundatii, respectivele lucrari hidrotehnice nu au fost reparate din aprilie si pana acum, desi autoritatile promisesera acest lucru. La scurta vreme, am primit "unele precizari" din partea Ministerului Mediului, in care oficialii anuntau ca la majoritatea digurilor se efectueaza lucrari intense, iar multe dintre acestea sunt "in curs de finalizare". Astazi va prezentam cateva fotografii si va lasam sa va dati singuri seama cum mint oficialii de la Ministerul Mediului.

SITUATIA GENERALA. Construite in urma cu zeci de ani si neconsolidate, multe dintre acestea au cedat la inundatiile din primavara (cazul digului de aparare al orasului Isaccea si al digului de aparare al localitatii Ostrov). Alte lucrari hidrotermice au fost distruse intentionat, cazul digului Cordon Litoral. Prin bresa creata s-a urmarit scurgerea in mare a apei care ameninta orasul Sulina. In plus, alte diguri vechi si nesigure, care apara restul localitatilor din Delta, ar putea ceda foarte repede in cazul producerii de noi inundatii. De asemenea, localitati intregi din Delta nu au dig de aparare si se inunda in intregime atunci cand apele cresc. Autoritatile au promis ca vor rezolva toate aceste probleme…

CORDONUL LITORAL. Construit in perioada comunista, digul Cordonul Litoral este paralel cu tarmul Marii Negre. Pe el s-a construit un drum care uneste localitatile Sulina si Sfantu Gheorghe. Digul cu pricina a fost spart anul trecut in vara din cauza apelor mari din Delta pentru a proteja orasul Sulina. La cateva luni distanta, autoritatile au alocat bani de la buget si au astupat spartura, pentru ca in primavara sa decida crearea unei noi brese in dig, pentru ca apele amenintau din nou orasul Sulina. De data asta, spartura nu a mai fost astupata. In informarea facuta de Ministerul Mediului se spune insa ca lucrarea este in stadiu de finalizare…

CA MELCUL. Un singur utilaj niveleaza pamantul pentru digul din Tudor Vladimirescu

SULINA, CRISAN, MILA 23. Guvernantii sustin ca se vor efectua lucrari de consolidare a dalelor din zona localitatilor Crisan, Mila 23 si Sulina, pentru ca digurile de aparare sunt subrede. Desi ordonanta de urgenta prin care se aloca fondurile necesare (1,8 mil. RON) este in vigoare de la 2 august, la momentul actual (dupa o luna si jumatate) nu s-a miscat nimic in nici una dintre aceste localitati… Ce se va intampla in cazul unor noi inundatii?

FARA APARARE. Plauru, Vulturu, Ilganii de jos, Baltenii de Jos… Sunt toate localitati din Delta, situate pe bratele Dunarii si care nu au dig de aparare. Satele se inunda de fiecare data cand apele fluviului cresc, iar autoritatile au anuntat in primavara ca vor lua masuri pentru remedierea situatiei. Din nou, vorbe in vant. Nici un utilaj, nici un muncitor, nimic. Ministerul Mediului si consiliile locale isi paseaza vina, fiecare sustinand ca este vina celuilalt pentru neexecutarea lucrarilor.

In suburbia orasului Tulcea, Tudor Vladimirescu, se efectueaza cu viteza melcului unele lucrari de construire a unui dig de aparare. Operatiunile se afla in faza incipienta, un singur utilaj fiind in zona si niveland pamantul pentru viitorul dig. Desi la Bucuresti s-a anuntat ca lucrarile vor fi terminate pana la finele anului, exista sanse minime pentru ca asa ceva sa se intample.

×
Subiecte în articol: observator apărare