x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Performanță medicală la Craiova: Două femei au fost operate de tumori ovariene gigant

Performanță medicală la Craiova: Două femei au fost operate de tumori ovariene gigant

de Redacția Jurnalul    |    01 Iul 2023   •   09:30
Performanță medicală la Craiova: Două femei au fost operate de tumori ovariene gigant

Tumori ovariene de 2,5 kilograme, respectiv 3 kilograme au fost extirpate de medicii Spitalului Militar Craiova. Una dintre femei suferea de malformație uterină congenitală, numită și „Uterul didelf”, o boală extrem de rară și afectează aproximativ 0,5% din populație.

În luna iunie, în cadrul compartimentului de ginecologie din secția Chirurgie generală a Spitalului Clinic de Urgentă Militar „Dr. Ștefan Odobleja” Craiova, s-au efectuat două intervenții chirurgicale pentru extirparea a două tumori ovariene voluminoase, cu dimensiuni neobișnuite de 25 cm / 2500 g și respectiv 27 cm / 3000 g.

„Una dintre paciente a fost un caz cu atât mai special cu cât aceasta persoană a prezentat la examenul ginecologic două utere, două coluri și două cavități vaginale separate printr-un sept incomplet. Intervenția a avut un grad ridicat de complexitate întrucât în antecedente pacienta a mai avut două intervenții chirurgicale efectuate în regim de urgentă, fapt ce a implicat o minuțioasa visceroliză a sindromului aderențial. Această malformație uterină congenitală, numită și ”Uterul didelf” este extrem de rară și afectează aproximativ 0,5% din populație”, spun reprezentanții Spitalului Militar Craiova, pe pagina de Facebook.

Ambele paciente au ajuns la consultație la cabinetul de ginecologie din cadrul Ambulatoriului integrat al Spitalului Clinic de Urgentă Militar „Dr Stefan Odobleja” Craiova acuzând mărirea în volum a abdomenului.

Intervențiile chirurgicale au fost atent pregătite preoperator, inclusiv cu imagistica superioară, de către o echipă multidisciplinară sub atenta supraveghere intraoperatorie a colonelului (Rz.) prof.univ. dr. Dorin Mercuț. Din echipa operatorie au făcut parte medicul specialist ginecolog, Silvia – Gina Cîrstea, medicul specialist chirurg Irina Căluianu, medicul rezident chirurgie general, Georgiana Marinescu, sprijiniți de medicul anestezist, cpt. Marian Diaconu și asistent medical Elena Belețu.

Potrivit reprezentanților Spitalului, evoluția postoperatorie este una favorabilă.

(sursa: Mediafax)

×