x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tupeu - Ucraina ne acuza ca-i taiem apa

Tupeu - Ucraina ne acuza ca-i taiem apa

14 Sep 2004   •   00:00

Kievul considera ca probleme precum Bistroe sau platoul continental si zonele exclusive din Marea Neagra sunt firesti in relatiile cu Romania. Atat de firesti, incat ne ameninta cu interpelari la conventiile internationale.

LAVINIA TUDORAN

Ambasadorul Ucrainei la Bucuresti, Teofil Bauer, considera ca relatiile dintre Romania si tara sa sunt excelente si, ca in orice astfel de relatii, mai exista si probleme minore, nerezolvate. Cam asa intelege Bauer tensiunile Bucurestiului cu Kievul legate de construirea canalului Bistroe si de sesizarea de catre Romania a Curtii Internationale de Justitie de la Haga pentru delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive ale celor doua state in Marea Neagra.

CE-I PARE... Ambasadorul a chemat ieri presa romana pentru a-i comunica impresiile din calatoria, pe 10 septembrie, pe canalul Bistroe. "Majoritatea participantilor la voiaj au ramas satisfacuti si s-au convins de inexistenta unor temeiuri serioase pentru o preocupare fata de posibilul impact negativ al acestui canal asupra mediului. (...) Printre participanti a fost si ambasadorul roman la Kiev, care, dupa cum imi pare mie, a fost patruns si el de atmosfera unei intelegeri depline fata de actiunile corecte ale Ucrainei pentru reinnoirea canalului", ne-a spus Bauer.

AVERTISMENT. Diplomatul considera ca ar trebui continuate negocierile cu Romania. Daca nu se poate, nu-i bai. "Ucraina e pregatita" sa faca fata unui proces, a subliniat ambasadorul. In fata acestei probleme minore, Kievul reactioneaza insa cam nediplomatic. Sesizarea Curtii de la Haga e "motivata politic si legata de alegeri", cred ucrainenii. Ei "isi rezerva dreptul de a sesiza conventiile internationale fata de impactul negativ asupra partii ucrainene a Dunarii ca urmare a unor actiuni necoordonate ale vecinului, pe teritoriul caruia are loc o redistribuire artificiala de apa in detrimentul Ucrainei".

In plus, ei sustin ca Romania este cea care trebuie sa demonstreze ca Insula Serpilor este stanca si nu o zona locuibila. Intrebat ce rata a natalitatii are insula, care ii sunt sursele de energie si apa, date necesare pentru a arata ca este locuibila, Bauer a raspuns: "Eu nu am fost pe Insula Serpilor!".

CARE BALIZE

Am dorit sa aflam de la Bauer ce cauta balizele ucrainene in malul romanesc al Dunarii, mentionand ca imagini cu acestea au fost publicate ca dovada de Jurnalul National (foto). Am fost uimiti sa aflam ca ambasadorul nu stie nimic de balize. "Nu stiu despre ce vorbiti", ne-a spus diplomatul. Bauer ne-a precizat insa ca va fi formata o comisie romano-ucraineana care va dezbate probleme precum aceasta, lasandu-ne sa intelegem ca nu este strain de informatiile privind balizele. L-am mai intrebat de ce crede ca Europa a reactionat atat de critic, cerand stoparea lucrarilor la canalul Bistroe. "Reactia Europei este exagerata", ne-a raspuns sec diplomatul.
×
Subiecte în articol: observator