x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tupeu Zegrean: E problema Comisiei de la Veneţia că nu recomandă cvorumul de prezenţă!

Tupeu Zegrean: E problema Comisiei de la Veneţia că nu recomandă cvorumul de prezenţă!

de Mediafax    |    22 Aug 2012   •   08:13
Tupeu Zegrean: E problema Comisiei de la Veneţia că nu recomandă cvorumul de prezenţă!

Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a declarat, miercuri, ca in ceea ce priveste referendumul este prevazuta din anul 2000 conditia cvorumului de validare, mentionand ca 14 state UE au aceasta conditie.

Zegrean a tinut sa precizeze ca Legea referendumului prevede de la momentul adoptarii ei in anul 2000 conditia de validare a referendumului doar daca la urne se prezinta 50% plus unu din numarul alegatorilor. Presedintelui CC i s-a atras atentia ca in anul 2007 Curtea a constatat constitutionala derogarea de prezenta in cazul referendumului de demitere a presedintelui.

"Nu stiu ce a facut Curtea, nu eram in Curte, nu eram la Curte. Eu sunt in Curte din 13 iulie 2007", a raspuns Zegrean.

"In 14 state UE exista cvorum - Danemarca, Olanda, Italia, Portugalia, Polonia, Ungaria...", a adaugat presedintele CC.

La remarca unui jurnalist ca din partea Comisiei de la Venetia nu se recomanda introducerea unui prag de prezenta, Zegrean a precizat ca "e problema lor".

In legatura cu faptul ca CC a invocat in mai multe randuri Codul de bune practici al Comisiei de la Venetia, fundamentandu-se astfel decizii ale judecatorilor, Augustin Zegrean a spus: "Asa, si? Si ce sa fac, sa-l anulez eu? Nu eu fac legile, nu noi facem legile, este in lege, intelegeti, in lege din 2000. Deci, noi nu am modificat legea, noi nu putem modifica legea, Parlamentul face legi".

El a fost intrebat daca cifrele luate in calcul de Curte in decizia de marti nu ridica un semn de intrebare, din moment ce datele de la Guvern nu au fost folosite. "Nu am niciun dubiu, pentru ca este cifra comunicata oficial de BEC, iar BEC a primit aceasta cifra de la Ministerul de Interne", a raspuns Zegrean.

De asemenea, presedintele CC a fost intrebat cum vede afirmatia premierului Victor Ponta cu privire la faptul ca decizia CC putea fi luata din urma cu trei saptamani, iar amanarea a avut drept miza convingerea unui judecator care sa voteze invalidarea referendumului. "Este parerea lui, eu nu intru in divergente cu politicieni", a raspuns Zegrean.

×