x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Turism judiciar pe banii grefierilor. CSM a aspirat fondul pentru deplasări externe destinat Şcolii Naţionale pentru Grefieri

Turism judiciar pe banii grefierilor. CSM a aspirat fondul pentru deplasări externe destinat Şcolii Naţionale pentru Grefieri

11 Sep 2012   •   15:34
Turism judiciar pe banii grefierilor. CSM a aspirat fondul pentru deplasări externe destinat Şcolii Naţionale pentru Grefieri

Saraca Scoala Nationala de Grefieri! Pentru ca nu a cheltuit fondurile destinate deplasarilor externe care fusesera decise prin Hotararea Plenului CSM din 1 martie 2012, SNG-ului i-au fost luate aceste fonduri si realocate direct la CSM, pe motiv ca marele Consiliu a papat toti banii de deplasari in strainatate pe semestrul II al acestui an, si mai mult decat atat a avut si deficit. Initial acest punct de discutat in CSM s-a aflat pe ordinea de zi din 18 iulie 2012, apoi a fost amanat pentru sedinta din 22 august 2012 si reamanat din lipsa de cvorum pentru data de 23 august. In sedinta din 23 august 2012, CSM a hotarat sa treaca fondul de deplasari al SNG la CSM, pentru a acoperi deficitul pe care-l facusera la deplasarile externe membrii Consiliului. Ca sa vedeti, dragi contribuabili, cata nevoie este de delegatii externe in acest Consiliu unde, in urma cu un an se inghesuiau sa se plimbe prin lume alde Cristi Danilet, iar acum se-nghesuie presedintele CSM, Alina Ghica si vicepresedintele Oana Smidth-Haineala, in tandem. Interesant este ca documentele atasate acestei hotarari prin care CSM si-a tras bani de strainataturi de la Scoala Nationala de Grefieri ar fi trebuit sa fie publice, dar nu sunt. De ce oare?

Zeci de mii lei inhatati de la SNG pentru voiajele in strainatate ale membrilor CSM
Desi in tara e criza, la CSM se joaca cu bugetele in loc sa se puna stop risipei banului public pe deplasari in strainatate, care nu aduc nimic contret pozitiv.

'Analizand nota Directiei afaceri europenem relatii internationale si programe si vazand inscrisurile atasate (n.r. - care nu au apar publicate pe site-ul institutiei), Plenul CSM retine urmatoarele: propunerea sus-mentionata are in vedere realocarea fondurilor destinate deplasarilor externe in anul 2012 pentru personalul Scolii Nationale de Grefieri, astfel cum au fost stabilite prin Hotararea Plenului CSM nr. 148/1.03.2012, intrucat pana in prezent nu au fost cheltuite fonduri de catre aceasta institutie, iar Consiliul Superior al Magistraturii figureaza cu un deficit pentru semestrul II al anului 2012', se arata in redactarea Hotararii nr.699/23 august 2012, care a fost postata pe site-ul CSM, atentie, abia la data de 7.09.2012.

Din aceasta hotarare reiese ca in luna martie a acestui an CSM si-a alocat 50% din capitolul bugetar aferent deplasarilor internationale, 40 % s-au alocat din acelasi capitol pentru finantarea deplasarilor personalului Insitutului National al magistaturii si pentru ceilalti judecatori si procurori si 10% din capitolul respectic pentru SNG. Ceva mai tarziu, Directia economica si administrativ a apreciat ca 'realocarile de fonduri trebuie sa reflecte situatia reala din graficul previzional al deplasarilor externe pana la 31 decembrie 2012'.

Asa ca CSM a gasit momentul oportun pentru a realoca fondurile destinate deplasarilor in strainatate de la SNG la CSM. Ca tot intrase CSM-ul pe minus dupa periplurile din semestrul II. Desi nu cunoastem sumele exacte, intrucat nu reies din hotarari, ele se ridica la nivel de zeci de mii de lei.

Mentionam ca CSM nu a raspuns nici acum solicitarii noastre privitoare la fiecare deplasare externa a fiecarui membru CSM cu cheltuielile aferente si motivul deplasarii, de la inceputul anului pana la data de 30 iulie 2012. Solicitarea a fost facuta in 31 iulie si maine, 12.09.2012, se implinesc cele 30 de zile lucratoare date de Legea 544/2001 privind situatiile cerute de jurnalisti care necesita o documentare mai ampla. In cazul in care CSM tergiverseaza raspunsul la aceasta solicitare, nu ne ramane decat sa dam in judecata CSM.

Pe de alta parte, mai ramane de mentionat ca CSM ar putea, atunci cand se plimba pe banii contribuabililor, sa se mai abtina in a participa la seminarii , conferinte si alte manifestari internationale care nu obliga la prezenta obligatorie sau nu au drept obiectiv subiecte ce tin de activitatea Consiliului, iar in ce priveste fonduri ale unor institutii din sistemul judiciar care nu sunt cheltuite sa faca bine sa le dea inapoi la Ministerul Finantelor, de unde ar putea fi directionati spre alte institutii care plang dupa buget. Sau CSM nu stie ca tara e-n criza ?!!

* Cititi aici Hotararea CSM nr. 699/23 august 2012, redactata si publicata la data de 07.09.2012
* Cititi aici Hotararea CSM nr. 148/1.03.2012

×