x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Turnuri de 34 de etaje la “Dâmboviţa Center”

Turnuri de 34 de etaje la “Dâmboviţa Center”

de Monica Andrei Capatos    |    06 Feb 2009   •   00:00
Turnuri de 34 de etaje la “Dâmboviţa Center”

Trei blocuri turn, un mall, clădiri de birouri, o roată panoramică, asemănătoare celei din Londra, fântâni arteziene, cu alte cuvinte un proiect denumit “Dâmboviţa Center”, ce se află în dezbatere publică pe site-ul Primăriei Capitalei. Chiar dacă a fost criticat dur de organizaţiile neguvernamentale, PUZ-ul va ajunge spre aprobarea în Consiliul General al Capitalei. Societatea civilă anunţă acţiuni de protest în stradă.

“Dâmboviţa Center” a fost proiectat între Calea Plevnei, Calea Ştirbei Vodă şi Splaiul Independenţei, mai exact în locul Casei Radio, din care va rămâne doar faţada. Din Planul Urbanistic Zonal, aflat acum în dezbatere publică pe site-ul municipalităţii, reiese faptul că pe terenul proprietate privată a statului de nouă hectare vor fi construite trei clădiri turn de 26, 30, respectiv 34 etaje, un mall imens, o roată panoramică, aşa cum am văzut la Londra, o fântână cu jocuri de lumini, asemnănătoare celei din Barcelona, un hotel de cinci stele şi o clădire de zece etaje care va fi cedată autorităţilor locale.

Dacă va obţine aprobarea consilierilor generali, proiectul va fi realizat de Compania Plaza Centers, care deţine 75% din “Dâmboviţa Center”. Statul are o participaţie de 15%, prin Compania Naţională de Investiţii, iar restul este al grupului turc Kucuk. De când a apărut ideea, investiţia imobiliară a fost criticată de societatea civilă, fără succes pentru că în acest moment are toate avizele obţinute.

MITING
Una dintre problemele semnalate de organizaţiile neguvernamentale a fost cea a locurilor de parcare prevăzute în proiect, adică 4.500 şi nu 12.000 atât cât reiese din calculul făcut respectând Hotărârea Consiliului General 66/2006.

 “Traficul în zonă va fi sufocat, practic n-o să se mai poată circula sub nici o formă, zona va fi paralizată complet”, ne-a spus Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul. O altă hibă găsită se referă la pânza freatică care şi aşa a fost împinsă la sub patru metri de la suprafaţa solului prin modificările făcute de betonările albiei Dâmboviţei şi a traseului metroului. “Toate clădirile din zonă au subsolurile inundate. Un asemenea proiect care va pune amprenta asupra mediului trebuia să aibe un studiu de impact. Mai mult, pe aproximativ opt hectare din suprafaţa destinată «Dâmboviţa Center» a fost o bază sportivă, şi automat nu se putea construi nimic, asta în condiţiile în care 800 de copaci au fost tăiaţi”, ne-a spu Nicolae Rădulescu Dobrogea, preşedintele Eco-Civica.

La 16 februarie, societatea civilă va protesta în stradă faţă de acest proiect imobiliar, acţiunea începând chiar de la Casa Radio şi se va termina la Primăria Capitalei. Arhitectul-şef al Bucureştiului, Gheorghe Pătraşcu ne-a declarat pe acest subiect că “Dâmboviţa Center” are toate avizele obţinute, înclusiv de la Agenţia de Mediu. “S-a făcut un studiu de trafic şi s-a depistat doar o zonă cu probleme, pe Constantin Noica, însă va fi găsită până la urmă o soluţie. Le-am mai solicitat să mărească spaţiile publice între Splaiul Independenţei şi Calea Plevnei, să facă o legătură pietonală”, ne-a spus arhitectul-şef.

×
Subiecte în articol: observator dambovita center