OBSERVATOR
Expertul Romaniei in comisia internationala care ancheteaza cazul Bistroe, profesorul Mircea Staras, crede ca
ucrainenii nu vor pleca urechea la somatiile internationale.
Mircea Staras, expertul Romaniei in comisia de ancheta a Conventiei de la Espoo, a declarat in exclusivitate pentru Jurnalul National ca nu crede ca proiectul Bistroe va mai putea fi oprit.
ALEXANDRU NASTASE
Comisia de ancheta a Conventiei de la Espoo va fi formata din trei experti: cate unul din partea Romaniei si Ucrainei si un al treilea membru, un expert international, neutru, care va fi presedintele comisiei. Comisia va primi toata documentatia despre lucrarile la canalul Bistroe si va formula o opinie in ceea ce priveste impactul constructiilor, va propune solutii si masuri, ce vor fi inaintate secretariatului Conventiei de la Espoo. Membrii secretariatului pot dispune masuri impotriva Ucrainei, mergand pana la cererea de a opri lucrarile.
SPECIALISTUL NOSTRU SI SAVANTA LOR. Mircea Staras a fost numit expertul Romaniei in comisia de ancheta. Este considerat cel mai bun expert roman in domeniu. Pana de curand exista temerea ca ucrainenii, care aveau la dispozitie o luna sa isi numeasca si ei expertul, vor tergiversa lucrurile, asa cum au facut-o de nenumarate ori de la inceperea lucrarilor la Bistroe. Zilele trecute a venit prima veste buna: vecinii si-au desemnat un savant. "Se numeste Ludmila Aniscenko si este de la Institutul pentru Evaluarea Impactului de Mediu din Harkov. Nu o cunosc, nu i-am citit lucrarile. Stim ca nu figureaza pe lista expertilor ucraineni care au intocmit la sfarsitul lui iulie acel raport de 30 de pagini, pe care l-au trimis partii romane", a spus, pentru Jurnalul National, profesorul Staras.
DE NEOPRIT. Expertul roman este pesimist in ceea ce priveste sansele Romaniei de a obtine de la secretariatul Conventiei de la Espoo o interdictie pentru Ucraina de a continua lucrarile. "Nu cred, judecand dupa cum merg lucrurile, ca mai pot fi opriti. Exista diferite tipuri de sanctiuni care se pot aplica, dar nu cred ca se vor opri. Noi avem doua luni la dispozitie sa desemnam expertul international, apoi alte doua luni pentru formularea opiniilor si recomandarilor. Lucrarile pot avansa foarte mult in perioada asta. Nu cred ca mai pot fi opriti. Ucrainenii isi vor termina canalul", crede profesorul Staras.
TRAGIC. Acesta s-a declarat convins de faptul ca lucrarile pe care le fac ucrainenii vor avea un impact puternic asupra Deltei Dunarii. "Orice interventie de orice tip asupra unei zone umede Ramsar, asa cum este Delta, are un impact semnificativ. Urmarile care vor exista se vor vedea cel mai bine in timp. Deci trebuie sa ne asteptam peste cativa ani la ce e mai rau", a spus profesorul Staras. Expertul spune ca partea romana s-a decis asupra catorva nume pentru cel care va fi presedintele comisiei de ancheta. "Pentru moment, nu pot da nume, bineinteles, insa ne-am orientat catre experti care sa cunoasca foarte bine Dunarea si problemele ei. Toate propunerile noastre sunt oameni care lucreaza pentru organizatii internationale", a punctat profesorul Staras.
ASTEPTARI
"Nu cred, judecand dupa cum merg lucrurile, ca mai pot fi opriti. Exista diferite tipuri de sanctiuni care se pot aplica, dar nu cred ca se vor opri."
EFECTE
"Urmarile care vor exista se vor vedea cel mai bine in timp. Deci trebuie sa ne asteptam peste cativa ani la ce
e mai rau." -
Mircea Staras
Mutarea balizei, prezentata la televiziunea germana
Duminica seara, telespectatorii postului national german de televiziune ARD au putut urmari un material jurnalistic despre canalul Bistroe, realizat in Romania de jurnalistul Dirk Schraeder, expert in probleme legate de mediu si de incalcarea drepturilor omului. "Am aflat de la sursa ce inseamna construirea acestui canal. Am avut interviuri cu guvernatorul Deltei Dunarii, Virgil Munteanu, cu ministrul de Externe Mircea Geoana, cu Romulus Stiuca, directorul Institutului "Delta Dunarii", dar si cu Robert Raduta, concesionarul zonei de nord a Deltei. Am incercat sa vorbim si cu reprezentantii firmei Möbius - care executa lucrarile - , dar degeaba. Eu am dat telefon de 20 de ori la ei", a spus Dirk Schraeder.
BLAMATI. Jurnalistul sustine ca in toata experienta sa de pana acum nu a mai intalnit o astfel de atitudine a unei companii fata de media. "Apelul meu era redirectionat la secretara sefului, care te amana intr-un mod politicos, dar ferm. In Germania, nu exista colegi care sa nu scrie negativ despre ei, ceea ce va avea in mod sigur urmari asupra activitatii viitoare a firmei. Nu trebuie decat sa ne uitam pe web-site-ul lor, unde scrie: «Se pare ca partea romana e oarecum indispusa de activitatea noastra in zona»! In rest, se lauda cu impactul pozitiv al proiectului, cu faptul ca au creat locuri de munca...", a spus Schraeder. El ne-a dezvaluit ca pana si ucrainenii sunt suparati pe cei de la Mobius. Saptamana trecuta, doi angajati ai companiei au fost batuti de pescarii ucraineni din zona bratului Chilia pe motiv ca, de cand lucreaza compania pe Dunare, nu mai este peste.
LA CURENT. "Cititorii germani sunt la curent cu aceasta problema si au toti aceeasi parere, ca o firma germana participa la o actiune de distrugere a mediului", zice Schraeder.
Materialul jurnalistului prezinta imagini ale incindentului de martea trecuta, cand 15 pescari din Chilia Veche au mutat din malul romanesc una din balizele ucrainene care ii impiedica sa pescuiasca. (
Alexandru Nastase)
REACTII
Relatia cu Ucraina trebuie gestionata pe baza standardelor europene, crede premierul Adrian Nastase. Ministrul de stat Ioan Talpes considera ca pozitia Ucrainei are legatura cu noua calitate a Romaniei, aceea de membru NATO: "Linia pe care ucrainenii vor sa o traseze in special pe bratul Chilia, denota o preocupare majora de a transmite un semnal foarte clar: pana aici, NATO". Talpes sustine ca pozitia Kievului "a venit si in urma unor aranjamente pe care ei le-au avut recent cu Moscova si unde s-au stabilit anumite frontiere in cadrul fostei URSS", noteaza Rompres. Ucrainenii isi vad insa in continuare de provocari. In incercarea de a demonstra ca Insula Serpilor este locuibila, ei au anuntat deschiderea pe insula a unei sucursale a bancii ucrainene Aval. (
Lavinia Tudoran)