x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ucrainenii ne trimit proteste

Ucrainenii ne trimit proteste

22 Sep 2004   •   00:00

Guvernul de la Bucuresti va primi de la Kiev o nota de protest de la Ministerul Transporturilor si Comunicatiilor. De ce sunt suparati ucrainenii? Potrivit agentiei Rusia la zi, Kievul este pregatit sa ne acuze de provocari. De parca romanii ar fi amplasat balize in malul ucrainean al Dunarii.

LAVINIA TUDORAN

SI NAVELE MILITARE? In nota de protest Kievul isi exprima nemultumirea fata de actiunile pazei de coasta romanesti din 16 septembrie. Romanii sunt criticati, culmea, deoarece au blocat o operatiune de mutare de catre ucraineni a unei balize si a vasului de dragare "Evgheni Korobocika". Vecinii din est pretind ca salupele politiei romane de frontiera au blocat drumul navelor ucrainene la distanta periculoasa si au creat o situatie de avarie. Ce nu mentioneaza ucrainenii este faptul ca venisera pe Dunare cu nave militare.

Ministerul ucrainean al Transporturilor considera actiunile partii romane drept o incalcare flagranta a articolului 9 al Acordului dintre Romania si Ucraina privind regimul frontierei de stat, colaborarea si acordarea de ajutor reciproc in probleme de granita, relateaza Rusia la zi.

EI, NEPRIHANITII. In nota este amintit si incidentul "mutarii fara avertisment de catre partea romana a balizelor pe portiunea navigabila a Dunarii". Adica, de pe portiunea romaneasca a Dunarii, avand in vedere faptul ca baliza scoasa de pescarii din Chilia Veche saptamana trecuta se afla la nici patru metri de mal.

Ca si cum ar fi neprihaniti si romanii, vinovati de tot ce se intampla pe Dunare, semnatarii notei de protest "condamna cu fermitate asemenea actiuni si cer partii romane sa puna capat acestor provocari si sa rezolve chestiunile in disputa la masa tratativelor".

×
Subiecte în articol: observator