x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Udrea cumpără soft de nu­mă­rat turiştii

Udrea cumpără soft de nu­mă­rat turiştii

de Elena Stan    |    03 Mar 2011   •   20:23
Udrea cumpără soft de nu­mă­rat turiştii
154660-dm-dma-2720.jpgElena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, vrea să combată evaziunea fiscală din turism prin implementarea unui program electronic care să înregistreze numărul real de turişti cazaţi în structurile de primire turistice din România. Valoarea estimativă a contractului este de 400.000 de euro, fără TVA, echivalen­tul a 1,9 milioane de lei, fără TVA, potrivit anun­ţului de participare postat pe site-ul e-lici­ta­tii.ro. Finanţarea este asigurată din bugetul de stat al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT). "În domeniul turismului, fenomenul evaziunii fiscale este foarte pronunţat. Este greu să te lupţi cu el. Eu nu pot să intru în curtea unui om chiar dacă acolo funcţionează o pensiune nedeclarată, pentru că îi încalci omului proprietatea. Nu pot să intru şi nu pot demonstra decât cu flagrant că în aceste locaţii se face turism. Se pare că procentul de evaziune fiscală în turism, fie că nu se declară deloc activitatea de turism, fie că unele hoteluri mici nu îşi declară numărul real de turişti, fenomenul evaziunii este undeva spre 40%. Este foarte mare şi ne aşteptăm ca eva­ziu­nea să crească dacă nu găsim metode să combatem acest fenomen", declara Elena Udrea, ministrul Turismului, în luna iulie 2010.

De atunci până acum, ministerul a găsit soluţia prin care o să combată evaziunea: un catastif electronic unde toţi operatorii din tu­rism să raporteze în timp real pe cine cazează. Sistemul Informatic va putea fi accesat de către toate unităţile turistice autorizate MDRT şi va permite consolidarea acestora într-un registru centralizat (Registrul structuri primi­re turişti).

Prin intermediul sistemului se va realiza raportarea sosirii şi plecărilor turiştilor în manieră online şi se va permite consolidarea şi accesul rapid la aceste date.

Banii vor fi utilizaţi pentru achiziţionarea de servere, servicii de asistenţă tehnică informatică şi de dezvoltare software, precum şi pachete sotfware IT. Durata contractului este de şase luni de la data atribuirii. Data limită pentru de­pu­nerea ofertelor este 15 aprilie ora 10:00, ur­mând ca la ora 12:00 acestea să fie deschise. În alegerea ofertei câştigătoare se va ţine cont în rapoarte egale de oferta tehnică şi de cea financiară. MDRT solicită scrisoare de bună execuţie în valoare de 10% din valoarea, fără TVA, a contractului încheiat. Dacă sistemul electro­nic va fi funcţional e posibil ca datele făcute pu­blice de Elena Udrea cu privire la numărul de turişti sosiţi la noi în ţară să fie chiar cele rea­le. În urmă cu circa două săptămâni Udrea afir­ma că turismul românesc a ieşit din criză. Mi­nistrul a fost contrazis imediat de Corina Mar­tin, reprezentantul Asociaţiei Naţionale a Agen­ţiilor de Tu­rism, care spunea că vânzările agen­ţiilor au fost cu 15% mai mici decât în 2009, iar nume­roase agenţii de turism au dis­pă­rut de pe piaţă. Şi datele Eurostat publicate zilele trecute au arătat că numărul înnoptărilor în unităţile de cazare a scăzut cu 8,7%, turismul românesc fiind departe de a ieşi din criză

×