x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Udrea: În 2015, vreau ca turismul să aducă 10 la sută din PIB-ul României

Udrea: În 2015, vreau ca turismul să aducă 10 la sută din PIB-ul României

19 Feb 2009   •   00:00
Udrea: În 2015, vreau ca turismul să aducă 10 la sută din PIB-ul României

Ministrul Turismului, Elena Udrea, şi-a propus ca, în 2015, turismul să ajungă la o contribuţie de 10 la sută la PIB-ul României, depăşind astfel estimările făcute anul trecut, potrivit cărora în 2012 acest sector va avea o contribuţie de şase la sută, comparativ cu trei la sută anul trecut, screi Agerpres.



'Vreau ca turismul să ajungă să aibă în 2015 o contribuţie de 10 la sută la PIB-ul României. (...) Segmentul de turism din România nu acoperă nici măcar 30 la sută din extraordinara capacitate pe care o are ţara. De aceea, noi ne propunem să sprijinim şi dezvoltarea unor noi actori pe această piaţă, nu doar să îi susţinem pe cei care sunt acum', a spus Elena Udrea, prezentă la Bursa Internaţională de Turism (BIT 2009) de la Milano. Ea a arătat că, în discuţia avută cu subsecretarul de stat în ministerul omolog din Italia, Victoria Michaela Brambilla, aceasta i-a comunicat că turismul italian asigură 10 la sută din PIB-ul ţării, iar această cifră trebuie să fie un deziderat de atins şi pentru România.
Udrea a insistat asupra importanţei turismului balnear pentru care România are resurse importante, arătând că în 2009 vor fi investiţi 20 milioane de lei de la bugetul de stat pentru susţinerea unor proiecte de dezvoltare a acestui sector în staţiuni precum Tuşnad, fonduri a căror alocare a fost prevăzută încă din 2006, dar care au devenit disponibile abia anul acesta. Ministrul turismului a amintit şi de izvoarele de apă termală din Bucureşti, care 'încep din spatele Casei Presei Libere şi ajung până la Tâncăbeşti', având temperaturi variind între 40 şi 80 grade Celsius. Ea a adăugat că ministerul a primit din partea companiei Foradex o ofertă de a se implica într-un parteneriat public-privat în vederea exploatării acestei resurse în scop turistic. 'Nu avem încă o evaluare de fezabilitate a acestui proiect şi nu înseamnă că acest proiect se va şi realiza', a spus Elena Udrea, arătând că ministerul său nu are infrastructura necesară pentru a se implica într-un astfel de proiect, însă ar putea fi cooptată una dintre societăţile de genul Germisara care au capital de stat. A fost, de asemenea, menţionat exemplul Ungariei, unde merg foarte mulţi români pentru tratamente balneare, ministrul adăugând că nu este normal ca România să nu folosească această resursă în condiţiile în care turismul de sănătate este o prioritate în Europa şi în toată lumea. Turiştii italieni sunt destul de interesaţi de sejururile de tratament balnear din România, a mai spus ministrul Udrea, arătând că a ajuns la această concluzie în urma discuţiilor avute cu cei 12 turoperatori prezenţi cu standuri la pavilionul ţării noastre de la BIT 2009. (V.A.)

×
Subiecte în articol: romania