x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator UE va promova "alcoolocks", dispozitivele care blochează pornirea maşinilor când şoferii sunt băuţi şI impune limite de viteză de 30km/h în zonele rezidenţiale

UE va promova "alcoolocks", dispozitivele care blochează pornirea maşinilor când şoferii sunt băuţi şI impune limite de viteză de 30km/h în zonele rezidenţiale

de Mara Raducanu    |    27 Sep 2011   •   14:48

Biroul de presa al Parlamentului European a precizat ca in materia sigurantei rutiere au fost adoptate 103 masuri pentru reducerea pana in 2020 la jumatate a numarului de decese in urma accidentelor rutiere.UE trebuie sa promoveze utilizarea asa numitelor "alcolocks" (dispozitive care detecteaza soferii care au consumat alcool si blocheaza pornirea autovehiculului in acest caz) pentru autovehiculele de transport de marfuri sau de pasageri.

Mai mult, trebuie sa impuna pe intregul teritoriu o limita maxima de viteza de 30 km/h in zonele rezidentiale. Acestea sunt prevederile unei rezolutii adoptate ieri de catre Parlamentul European. Astfel, Parlamentul solicita elaborarea in regim de urgenta a unui nou plan de actiune pentru siguranta rutiera si recomanda armonizarea reglementarilor privind traficul rutier, a semnelor de circulatie, a testelor de inspectie tehnica si a limitelor admise de alcool prezent in sange.

Pentru intervalul 2010-2020 rezolutia isi propune reducerea la jumatate a deceselor, cu 40% a ranitilor grav si cu 60% a deceselor in randul copiilor. Deputatii europeni solicita Comisiei Europene numirea unui coordonator pentru siguranta rutiera care sa sprijine eforturile statelor membre in vederea aplicarii planului de actiune.

×