x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Un clujean traieste cu patru rinichi

Un clujean traieste cu patru rinichi

29 Apr 2004   •   00:00

Profesorul Mihai Lucan din Cluj a realizat ieri primul dublu transplant din Romania. El i-a transplantat unui singur pacient, clujeanul Florin Muresan, de 32 de ani, doi rinichi.

ORIANA TZELMAN

Un clujean de 32 de ani este, incepand de ieri, primul roman care traieste cu patru rinichi. Miercuri dimineata, la ora 3:30, prof. dr. Mihai Lucan a finalizat primul dublu transplant renal din Romania. Reputatul urolog a declarat ca a decis sa transplanteze unui singur pacient doi rinichi pentru o recuperare mai rapida si pentru ca tanarul sa aiba o viata normala. Clujeanului Florin Muresan nu i s-au scos rinichii, ci i-au fost transplantati alti doi, de la o femeie din Targu-Mures, aflata in moarte cerebrala.

Ajutor de dincolo de moarte

Transplantarea celor doua organe a fost posibila prin folosirea chirurgiei extracorporeale, o metoda aplicata in premiera pentru medicina romaneasca. Desi operatia a durat mai mult decat un transplant renal obisnuit, a fost o reusita. Cei doi rinichi proveneau de la o femeie in varsta de 47 de ani, care nu a supravietuit unei interventii chirurgicale pentru indepartarea unei tumori cerebrale. Familia femeii decedate, desi puternic marcata de pierderea suferita, a dat dovada de mare generozite. Astfel, membrii familiei au decis sa-si dea acordul pentru prelevarea organelor, salvand astfel doua vieti. Ficatul femeii decedate a fost transplantat unui pacient in suferinta. O alta viata a fost salvata ieri, de data aceasta ficatul femeii fiind transplantat unui pacient aflat pe lista de asteptare a Spitalului Clinic Fundeni din Bucuresti.

Peste 500 de transplanturi renale

Prof. dr. Mihai Lucan si-a inceput activitatea in transplantul de rinichi in anul 1992, primele interventii fiind facute la sectia de chirurgie cardiovasculara de la Institutul Inimii din Cluj-Napoca, singura care avea dotarile necesare la acea ora. De atunci si pana acum, echipa de chirurgi condusa de acesta a realizat peste 500 de transplanturi renale, utilizand cele mai moderne metode. (Oriana Tzelman)

Premiere peste premiere

In premiera in Romania si in Europa Centrala si de Est, la Institutul de Urologie si Transplant Renal (IUTR) Cluj Cluj s-a realizat, in anul 2001, primul tranplant renal de tip Domino, iar in premiera mondiala a fost realizata o operatie de prelevare a unui rinichi cu ajutorul unui robot dublu comandat, de la Cluj si de la München. Anul acesta, in luna ianaurie, echipa condusa de prof. dr. Mihai Lucan a mai realizat o premiera: primul caz de transplant combinat succesiv de ficat si rinichi din Romania. Mihaelei Balanean, de 24 de ani, din Zalau, i s-a transplantat un rinichi de la mama sa, asta dupa ce tanara mai trecuse printr-un transplant, de data aceasta de ficat, in urma cu trei ani. Asemenea cazuri s-au mai intalnit si in SUA si in Europa, dar sunt foarte rare.
×
Subiecte în articol: observator rinichi