x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Un nou "deranj" cu ucrainenii

Un nou "deranj" cu ucrainenii

27 Iul 2004   •   00:00

Romania va cere, cel mai probabil la toamna, Curtii Internationale de Justitie de la Haga examinarea dosarului privind delimitarea faliei continentale si a zonelor economice exclusive din Marea Neagra, subiect negociat de Bucuresti si Kiev de sase ani.

Bucurestiul isi va baza plangerea pe documente oferite de autoritatile de la Moscova. Informatiile au fost dezvaluite de publicatia ucraineana Zerkalo Nedeli, citata de agentia Rusia la zi.

BATALIA DECISIVA. Bucurestiul este acum pe ultima suta de metri cu pregatirile pentru tribunalul de la Haga, unde va declansa batalia decisiva pentru zacamintele de petrol si gaze naturale din zona Insulei Serpilor, scrie Zerkalo Nedeli, care comenteaza ca ucrainenii vor fi prinsi pe picior gresit si ca romanii au mari sanse de castig la Haga.

10 MILIOANE $. Publicatia ucraineana sustine ca Bucurestiul a cooptat deja avocati si lobbisti influenti, precum compania petroliera TotalFinaElf, "careia romanii i-au acordat in 1998 licenta pentru prospectarea si exploatarea sectorului continental din Marea Neagra". Presa de la Kiev estimeaza ca, in total, cheltuielile de judecata vor ajunge la 10 milioane de dolari. Contactat de Jurnalul National, secretarul de stat in Ministerul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat ca se abtine de la confirmarea celor publicate de Zerkalo Nedeli. Aurescu a subliniat insa ca Romania este pregatita din toate punctele de vedere pentru sesizarea tribunalului international. (Lavinia Tudoran)

×
Subiecte în articol: observator