x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Un nou focar de pestă porcină africană în Teleorman

Un nou focar de pestă porcină africană în Teleorman

06 Aug 2019   •   17:02
Un nou focar de pestă porcină africană în Teleorman

Un nou caz de pestă porcină africană (PPA) a fost confirmat într-o comună din judeţul Teleorman de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA), a informat Direcţia Sanitar[ Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA).

În urma confirmării prezenţei virusului PPA în probele prelevate dintr-o exploataţie non-profesională situată în comuna Bragadiru şi pe fondul existenţei suspiciunii de boală în alte şase gospodării, s-a dispus măsura uciderii preventive a tuturor suinelor din localitate, după o analiză de risc întreprinsă de specialiştii epidemiologi ai direcţiei.

Potrivit DSVSA Teleorman, acţiunea de ucidere preventivă a suinelor din comuna Bragadiru a demarat marţi.

Până la această dată, din cauza pestei porcine, în judeţul Teleorman au fost ucişi 5.781 de porci, toţi din gospodăriile populaţiei, iar numărul focarelor de boală confirmate de IDSA Bucureşti se ridică la 230.

În urma eliminării şi neutralizării animalelor din exploataţiile afectate, proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de lege.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar din localitate, DSVSA Teleorman sau autorităţilor locale.

DSVSA Teleorman precizează că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru aceştia, acest virus având însă un impact major la nivel economic şi social.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: teleorman pesta porcina africana