x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Un om a fost omorat de birocratie

Un om a fost omorat de birocratie

de Andrei Ando    |    18 Apr 2006   •   00:00
Un om a fost omorat de birocratie

Din preaplinul intunericu-lui sau de carturar orb, Ioan Timis Palatinus, filo-zoful din Moneasa, a ofe-rit lumina cui a avut nevo-ie. Cand s-a dus la comisia ce trebuia sa-i consemne-ze necazul de-o viata, sa aiba si el parte de-o pensie, birocratii nu l-au crezut ca e orb de-a binelea. De su-parare omul a facut infarct.

La putin timp dupa ce Andreea Marin l-a cadorisit in emisiunea "Surprize, surprize" cu un computer special pentru nevazatori, librarul si filozoful orb din Moneasa (jud. Arad), Ioan Timis Palatinus, zis Vazduh, a murit de suparare, fiindca o comisie ii cerea dovezi pe ultimii 35 de ani pentru a-i recunoaste conditia de persoana cu handicap.

Inima lui Ioan Timis Palatinus n-a rezistat tensiunii la care a fost supus de respectiva comisie si a plesnit. Timis a facut scoala de filozofie la Moneasa. A convertit tineri la disciplina mintii, iar cativa dintre ei sunt acum profesionisti ai cartii. Marius Ciupertea este unul dintre ei.

POVESTE. Impreuna au traversat imensitatea alba cu puncte negre a scrisului tiparit, invizibile pentru el, dar facute audibile prin vocea prietenului sau, si impreuna au aranjat la fel de imensa biblioteca din blocul de vizavi de hotelul Codru Moma, unde filozoful avea o camera in care, timp de 35 de ani, a tamaduit, cu masajele sale, zeci de mii de trupuri obosite - asa dupa cum tamaduia, cu mesajele sale, zeci de mii de minti... Patrona o librarie mobila care se numea Excelsior (cuvant care se traduce prin "mai sus, mai inalt" - acolo unde tindea sa ajunga... si, iata, a ajuns!), iar turistii care-i vizitau standul ramaneau pe veci perplecsi de abilitatea sa unica de a recunoaste titlul si autorul unei carti doar dintr-o mangaiere...

Cel care mangaia oameni si carti n-a avut parte, decat rar, de mangaieri, iar cele cateva asemenea reprize pe care i le-a oferit viata i-au folosit prea putin...

CONFRUNTAREA. De exemplu, faptul ca la emisiunea "Surprize, surprize", la care a fost invitat foarte recent, i s-a daruit un calculator performant dotat cu un program care citea cu voce umana pagini scanate... nu i-a folosit, pentru ca n-a apucat sa se bucure, de altfel, de frumosul cadou.

Cea mai grea lovitura pentru el a fost confruntarea cu birocratia. Inima lui Ioan Timis Palatinus nu a facut fata "exigentelor" Comisiei de Evaluare a Persoanelor cu Handicap Adulte, filozoful orb nefiind in stare sa o convinga ca leucomul corneean pe care l-a contactat la 3 ani il impiedica sa duca o viata normala. "Atunci cand s-a prezentat in fata Comisiei a fost pus sa dovedeasca, cu acte, ca este nevazator de cel putin 35 de ani, asa incat sa i se justifice pensia de nevazator cu grad maxim de handicap, ceea ce insa nu a putut face, din simplul motiv ca nu dispunea de astfel de acte", spun prietenii lui Ioan Timis Palatinus...

IN JUSTITIE. A dorit sa i se recunoasca handicapul, pe care l-a suportat cu stoicism si cu zambetul pe buze o jumatate de secol! A facut infarct pe fondul neintelegerii unei situatii care il depasea! Saptamana trecuta a fost inmormantat la Borsa, in Maramuresul natal, de unde a venit sa ne lumineze cu orbirea lui... Poetul, nevazator la randu-i, Radu Sergiu Ruba, lider, intre altele, al Asociatiei Nevazatorilor din Romania, a declarat ca va actiona in judecata comisia respectiva.

HATIS LEGISLATIV
"Domnul Timis a venit la Casa de Pensii pentru a ne cere dreptul la pensie. I-am spus ca ar avea pensie mai mare daca handicapul sau a fost dobandit inainte de a se fi angajat. L-am trimis sa isi scoata o adeverinta de la Comisia de Examinare a Persoanelor cu Handicap Adulte. Ar fi primit o pensie mai buna daca putea dovedi ca a fost complet nevazator inainte de prima zi de munca" - Mihaela Vasil, director Casa de Pensii Arad

DE 35 DE ANI MASEUR
Drama lui Ioan Timis Palatinus a inceput la sfarsitul anului trecut, atunci cand i s-a redus postul de maseur pe care era incadrat de 35 de ani la Hotelul Codru Moma, din Moineasa. Filosoful nevazator a fost nevoit sa isi intocmeasca dosarul de pensionare, si pentru asta ar fi trebuit sa treaca prin Comisia de Examinare a Persoanelor cu Handicap Adulte, pentru a i se recunoaste gradul maxim de handicap, care ii conferea o pensie decenta. I s-a cerut sa isi dovedeasca handicapul cu acte, intrucat in arhivele comisiei figureaza numai din 1993. Barbatul nu a putut suporta aceasta situatie si a facut complicatii cardiace, care i-au fost fatale.

REGRETE
"Regretam pierderea unui om deosebit, care a reusit sa depaseasca barierele destinului sau. Domnul Timis a devenit nevazator la o varsta foarte tanara. A urmat o scoala speciala pentru persoane cu astfel de dizabilitati si a obtinut o diploma. Avand certificat de incadrare intr-o categorie de persoane cu handicap, a beneficiat de toate drepturile prevazute de lege, existand documente in arhivele institutiei inca din anul 2003. Aceste documente atesta deficienta vizuala grava si acorda dreptul la un insotitor permanent. In anul 2002, certificatul de incadrare intr-o categorie de persoane cu handicap, emis de Comisia de expertiza, devine permanent, deci confera drepturile mai sus mentionate pe toata durata vietii pacientului, fara dreptul de a fi modificate ulterior", spune dr. Edita Juhasz, directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Arad.
×
Subiecte în articol: observator handicap timiş timis palatinus