x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Un orădean face proteze pentru victimele cutremurului din Haiti

Un orădean face proteze pentru victimele cutremurului din Haiti

01 Mar 2010   •   00:00

Tehnicianul Iosif Pop, membru al unei fundaţii din Oradea care se ocupă de realizarea de proteze şi orteze pentru persoane cu dizabilităţi, a făcut într-un atelier mobil din Haiti trei proteze pentru doi copii şi un tânăr, ale căror picioare fuseseră amputate în urma cutremurului.

Tehnicianul Iosif Pop, membru al Fundaţiei de Protezare şi Ortezare "Theranova" din Oradea, a plecat din municipiu la începutul lunii februarie şi ajuns în Haiti joi, pentru a-i ajuta pe cei care, în urma cutremurului, au avut nevoie de amputarea unor membre. Atelierul mobil de protezare i-a fost pus la dispoziţie de Fundaţia germană Johannniter.

"Primul nostru pacient a fost un tânăr care avea nevoie de proteză pentru picior de la genunchi în jos. După ce i-am pus proteza a şchiopătat puţin, dar în rest s-a vindecat", a scris orădeanul într-un e-mail trimis lui Jaco Du Plessis, preşedintele fundaţiei "Theranova" din Oradea.

Pop a făcut proteze şi pentru doi copii - un băiat care avea un picior amputat deasupra genunchiului şi o fetiţă de 12 ani care a avut nevoie de proteză parţială de picior.

"În toate cazurile, amputările erau bine făcute de către echipa medicală cubaneză", a scris tehnicianul.
Iosif Pop lucrează la atelierul mobil împreună cu un tehnician al fundaţiei germane. Aceştia locuiesc în oraşul Leogane.

"Oamenii de aici sunt foarte săraci. Şi erau aşa şi înainte de cutremur. Păcat că nu îi putem ajuta pe toţi", a mai scris Iosif Pop.
Potrivit preşedintelui Fundaţiei "Theranova", Jaco du Plessis, tehnicianul se va întoarce în România în cursul săptămânii viitoare şi va fi înlocuit de Valentin Tocuţ, un alt tehnician.

"Este bine pentru că Iosif a pregătit terenul pentru plecarea lui Vali. El acum se pregăteşte şi va porni din Oradea probabil duminică. Va trece prin Berlin, pe la sediul fundaţiei Johhaniter", a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX Jaco du Plessis.

Orădeanul Iosif Pop a plecat spre Haiti în luna februarie şi lucrează ca voluntar. O parte din costurile călătoriei au fost finanţate de Consiliul Local Oradea care a acordat fundaţiei "Theranova" o donaţie de 1.500 de euro în cadrul şedinţei din 12 februarie.

Mediafax

×
Subiecte în articol: observator