x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Un ploieştean ţinea în casă 10 tone de materiale pirotehnice. Dacă se aprindeau, deflagraţia spulbera tot pe o rază de 50 de metri

Un ploieştean ţinea în casă 10 tone de materiale pirotehnice. Dacă se aprindeau, deflagraţia spulbera tot pe o rază de 50 de metri

de Mara Raducanu    |    17 Noi 2011   •   15:49
Un ploieştean ţinea în casă 10 tone de materiale pirotehnice. Dacă se aprindeau, deflagraţia spulbera tot pe o rază de 50 de metri

Apropierea sarbatorilor de iarna inseamna pentru multi comercianti mana cereasca! Asta deoarece obiectele pirotehnice - petarde, rachete, pocnitori si alte materiale explozive - se vand pe banda rulanta in cantitati de ordinul tonelor.

Aduse in tara de cele mai multe ori din China sau pe filiera Bulgaria-Polonia, dosite prin diverse spatii ilegal inchiriate, ele pot reprezenta un real pericol, daca nu sunt folosite, conform legii, de catre persoane autorizate.

Specialisti din cadrul Directiei Arme, Explozivi si Substante Periculoase din IGPR (DAESP) au descins ieri la locuinta unui astfel de comerciant din Ploiesti. Politistii au gasit in casa acestuia - unde statea impreuna cu familia sa, printre care si baietelul sau de doi ani - 10 tone de obiecte pirotehnice.

Specialistii din cadrul DAESP l-au gasit in momentul descinderii pe Daniel Albert, administrator de firma, de profesie inginer pirotehnist - asa cum ni s-a recomandat chiar el - pregatit sa duca o masina incarcata cu obiecte pirotehnice spre Brasov, la diversi parteneri de lucru.

“Am descoperit aici (n.r. la locuinta comerciantului Daniel Albert) un depozit ilegal, care detinea obiecte pirotehnice din clasele superioare, care trebuie, conform legii 196/1995 autorizate. Locatia si amplasamentul reprezinta un pericol deosebit atat pentru cei care locuiesc in acest imobil, cat si pentru vecini. Sunt zece tone care daca s-ar fi aprins ar fi produs o deflagratie pe o raza de 50 de metri. Locatia nu este autorizata de catre Inspectoratul General de Munca si de catre Politia Locala. |n al doilea rand, pedardele din aceste clase nu pot fi folosite de orice cetatean, ci de personal pirotehnist autorizat', a declarat pentru Jurnalul National, Daniel Ghiultu, comisar-sef Serviciu Arme, Explozivi si Substante Periculoase din cadrul IGPR.

Oamenii legii au mai gasit inca o locatie cu petarde ilegale tot “in administrarea' lui D.A., in varsta de 35 de ani. Mai exact, sase tone de obiecte pirotehnice gasite la sediul de firma al acestuia, din strada Muzelor, din Ploiesti, in casa unei matuse.

Marfa a fost confiscata, iar administratorul este cercetat. El risca pedeapsa cu inchisoarea de la o luna la trei ani pentru nerespectarea regimului de lucru cu materiale pirotehnice.

Descinderile specialistilor au inceput de saptamana trecuta, cand 120 de tone de materiale pirotehnice au fost descoperite la Craiova, in apropierea unei statii de extractie si pompare a gazelor naturale.

Cantitatea de materiale gasita aici nu era conforma cu aprobarile. Mai exact, autoritatile ii dadusera acceptul sa depoziteze o tona, iar politistii au gasit mai mult de 100 de tone de materiale pirotehnice.

×