x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Un român a fraudat eBay cu peste 3 milioane de dolari

Un român a fraudat eBay cu peste 3 milioane de dolari

de Mara Raducanu    |    Sînziana Stancu    |    23 Sep 2010   •   00:00

Compania eBay a fost fraudată cu trei milioane de dolari . Făptaşul este un hacker român, Liviu Mihail Concioiu, care a fost reţinut ieri de procurorii DIICOT, din judeţul Vâlcea, pentru infracţiuni informatice şi înşelăciune. În 2009, acesta a lansat două atacuri tip phising, care au afectat peste 1.500 de angajaţi ai companiei eBay.Inc. Potrivit unui  comunicat de presă al Poliţiei Române, românul  este arestat pentru fraudă informatică prin lansarea de atacuri tip phishing asupra angajaţilor companiei eBay.Inc, provocând pagube la peste 4.000 de persoane.

Astfel, pe  parcursul anului 2009, Concioiu a furat ID-urile şi parolele a 1.521 de angajaţi din cadrul eBay. Totodată, bărbatul a pătruns în baza de date securizată a companiei americane şi a sustras documente interne ale organizaţiei şi mai multe fişiere care conţineau informaţii despre clienţii eBay şi tranzacţiile acestora. Acţiunile de fraudă ale lui Liviu Mihail Concioiu nu s-au oprit aici. El a sustras conturile a aproape 1.200 de utilizatori legitimi ai companiei, prin folosirea mai multor site-uri de phishing.

Potrivit comunicatului DIICOT Vâlcea, în urma atacului de phishing, compania eBay a fost prejucidiată cu trei milioane de dolari, iar funcţionarea normală a acestui sistem de licitaţii electronice a fost grav perturbată.Fraudelor informatice li se adaugă cele bancare. Liviu Concioiu, în colaborare  cu alte persoane, a reuşit să retragă ilegal, de la mai multe bancomate, 300.000 de euro, după ce a aflat datele de identificare ale unor carduri emise de bănci din Italia. Agenţii DIICOT din cadrul Biroului Teritorial Vâlcea l-au arestat ieri  pe Liviu Concioiu, în baza unui mandat de reţinere pentru 24 de ore. Alături de acesta, alte două persoane au fost, de asemenea, arestate. Procurorii DIICOT au colaborat, în cadrul anchetei, cu ofiţerii US Secret Service din cadrul Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti şi cu autorităţile judiciare italiene.

×
Subiecte în articol: observator