În România, aceasta este aşteptată joi, dar va fi diluată. Ultimele analize arată că PH-ul apei este în limite normale.
Specialiştii Apelor Române Mehedinţi au fost informaţi de omologii lor din Serbia că unda de poluare cu substanţe toxice în urma accidentului ecologic din Ungaria a ajuns pe fluviu, la intrare în Serbia, data la care ar putea fi semnalată în România fiind ziua de joi.
Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Române Mehedinţi, Adrian Drăghici, a declarat ieri corespondentului Mediafax că specialiştii apelor din Serbia au dat şi ei asigurări că unda de poluare cu substanţe toxice se va dilua până va ajunge în România. Potrivit aceleiaşi surse, ultimele analize ale apei fluviului Dunărea, realizate ieri arătau un PH de 7,9, acesta încadrându-se în limite normale. La Baziaş, la intrarea fluviului Dunărea în România, se prelevează probe de către echipe complexe formate din biologi, chimişti ai Admi-nistraţiilor Bazinale Banat, Jiu şi Mehedinţi, care vor fi analizate în laboratoarele mobile care au fost transportate la faţa locului. Totodată, la Baziaş sunt poliţişti de frontieră care supraveghează fluviul.
În ţara vecină, dacă sâmbătă, fisura din peretele rezervorului de noroi roşu genera temeri premierului ungar Viktor Orban cu privire la o "probabilă" nouă deversare, ieri, şeful serviciilor de gestionare a dezastrelor, Tibor Dobson, a declarat că riscurile unei a doua deversări s-au redus. "Fisura de pe partea de nord a rezervorului nu a mai înaintat, se fac reparaţii şi nu am identificat noi fisuri", a precizat Tibor Dobson, care a subliniat că un nou dig este în construcţie la Kolontar. Pentru a evita o nouă tragedie umană, cei 800 de locuitori ai satului Kolontar, de unde provin majoritatea victimelor, au fost evacuaţi sâmbătă, în timp ce orăşelul învecinat, Devecser (cu 5.400 de locuitori) se pregătea, de asemenea, de o eventuală evacuare.
Potrivit ultimelor rezultate ale analizelor eşantioanelor prelevate din Dunăre, sâmbătă seara, de Administraţia Apelor, poluarea s-a diminuat uşor. Astfel, pe o scară de la 1 la 14, unde valoarea normală este 8, nivelul PH-ului era sâmbătă de 8,3 în râul Marcal, 8,37 în râul Raba, afluentul direct al Dunării, şi de 8,24 în Dunăre.
Citește pe Antena3.ro