x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Unda de poluare cu substanţe toxice a ajuns în Dunăre

Unda de poluare cu substanţe toxice a ajuns în Dunăre

11 Oct 2010   •   00:00
Unda de poluare cu substanţe toxice a ajuns în Dunăre
Sursa foto: /AFP Photo

În România, aceasta este aşteptată joi, dar va fi diluată. Ultimele analize arată că PH-ul apei este în limite normale.



Specialiştii Apelor Române Me­he­dinţi au fost informaţi de omologii lor din Serbia că unda de poluare cu substanţe toxice în urma accidentului ecologic din Ungaria a ajuns pe fluviu, la intrare în Serbia, data la care ar putea fi semnalată în România fiind ziua de joi.

Directorul Sistemului de Gospo­dă­rire a Apelor Române Me­he­dinţi, Adrian Drăghici, a declarat ieri corespondentului Mediafax că specialiştii apelor din Serbia au dat şi ei asigurări că unda de poluare cu substanţe toxi­ce se va dilua până va ajunge în Ro­mâ­nia. Potrivit aceleiaşi surse, ul­ti­mele ana­lize ale apei fluviului Du­nărea, re­a­lizate ieri arătau un PH de 7,9, acesta încadrându-se în limite normale. La Baziaş, la intrarea fluviului Dunărea în România, se prelevează probe de către echipe complexe formate din biologi, chimişti ai Admi-nistraţiilor Bazinale Banat, Jiu şi Me­he­dinţi, care vor fi analizate în laboratoarele mobile care au fost transportate la faţa locului. Totodată, la Baziaş sunt poliţişti de frontieră care supraveghează fluviul.

În ţara vecină, dacă sâmbătă, fi­sura din peretele rezervorului de no­roi roşu genera temeri premierului un­­gar Viktor Orban cu privire la o "pro­babilă" nouă deversare, ieri, şeful serviciilor de gestionare a dezastrelor, Tibor Dobson, a declarat că riscurile unei a doua deversări s-au redus. "Fi­sura de pe partea de nord a rezervo­ru­lui nu a mai înaintat, se fac re­pa­raţii şi nu am identificat noi fisuri", a preci­zat Tibor Dobson, care a subli­niat că un nou dig este în construcţie la Kolontar. Pentru a evita o nouă tra­ge­die uma­nă, cei 800 de locuitori ai sa­tului Kolontar, de unde provin ma­jo­ri­tatea vic­timelor, au fost evacuaţi sâm­bătă, în timp ce orăşelul învecinat, De­vecser (cu 5.400 de locuitori) se pre­gă­tea, de asemenea, de o eventuală evacuare.

Potrivit ultimelor rezultate ale ana­li­zelor eşantioanelor prelevate din Dunăre, sâmbătă seara, de Ad­mi­ni­straţia Apelor, poluarea s-a diminuat uşor. Astfel, pe o scară de la 1 la 14, unde valoarea normală este 8, nivelul PH-ului era sâmbătă de 8,3 în râul Marcal, 8,37 în râul Raba, aflu­en­tul direct al Dunării, şi de 8,24 în Dunăre.

×
Subiecte în articol: observator