x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Unda de poluare din Ungaria a ajuns în România, dar nu afectează calitatea apei Dunării

Unda de poluare din Ungaria a ajuns în România, dar nu afectează calitatea apei Dunării

12 Oct 2010   •   00:00

Specialiştii Administraţiei Naţionale "Apele Române" anunţă că unda de poluare provenind din accidentul ecologic din Ungaria a ajuns în tronsonul românesc al Dunării, însă nu afectează calitatea apei.



"În urma prelucrării rezultatelor analizelor de laborator, inclusiv cele de la ora 9.00 din data de 12 octombrie, poziţia oficială a specialiştilor Administraţiei Naţionale «Apele Române» este că «unda de poluare» a ajuns în tronsonul românesc la Dunării, fără a afecta calitatea apelor Dunării", a anunţat ANAR, potrivit Mediafax.

Specialiştii ANAR continuă să monitorizeze calitatea apei prin analize şi măsurători făcute din patru în patru ore.

Conform Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), debitul Dunării la intrarea în ţară, în secţiunea Baziaş, a fost de 5.800 de metri cubi pe secundă, iar PH-ul are valoarea de 7,73 (limita maximă admisă fiind de 8,5, n.r.).

La 4 octombrie, sute de metri cubi de noroi roşu toxic s-au deversat dintr-un rezervor fisurat al uzinei din Ajka, exploatată de grupul ungar MAL, poluând o suprafaţă de 40 de kilometri pătraţi şi distrugând ecosistemul râurilor Torna şi Marcal. Acesta a ajuns sub o formă diluată în Raba, afluentul direct al Dunării, apoi chiar în fluviu.

×
Subiecte în articol: observator