Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Externe ungar, Nemeth Zsolt, a declarat, dupa intalnirea bilaterala de la Bucuresti cu co-presedintii partii romane din cadrul Comitetului romano-ungar de colaborare in domeniul minoritatilor, Luminita Odobescu si Bogdan Aurescu, ca "Ungaria nu judeca Guvernul Romaniei dupa culoarea politica, ci dupa actiunile sale". "In Romania este campanie electorala si subiectul nationalismului poate aparea usor la ordinea zilei, insa am solicitat partii romane sa nu punem in pericol in acest an electoral interesele comune romano-ungare pe termen lung. Secretarul de stat roman mi-a promis ca se va evita asta. Sper ca vor reusi sa se tina de cuvant. Am cerut partii romane sa gaseasca o solutie de rezolvare a problemei cu linia in limba maghiara din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie Targu-Mures, deoarece predarea in limba materna este de o importanta deosebita pentru viitorul si conservarea comunitatii maghiare din Romania", a declarat Nemeth Zsolt pentru agentia de presa MTI.
"Trebuie sa construim doua autostrazi"
Partea romana a subliniat dorinta de a continua dialogul politic si sectorial cu Budapesta si de a contribui la punerea in practica a proiectelor in curs de executie, mai ales cele de interconectare a sistemelor energetice si de transport. "Trebuie sa construim doua autostrazi si o sosea de viteza care sa faca legatura dintre cele doua tari. Am propus infiintarea unei comisii mixte la nivelul granitei, motiv pentru care ministrul ungar al Transporturilor este dispus sa initieze o vizita oficiala in Romania. Trebuie sa transformam in avantaje bilaterale aderarea Romaniei la Spatiul Schengen", a spus Nemeth in acest context.
Obsesia reinhumarii
Pe de alta parte, Nemeth Zsolt a marturisit ca tema tentativei de reinhumare a scriitorului maghiar Nyiro Jozsef la Odorheiu Secuiesc nu a lipsit de pe ordinea de zi a discutiilor. "Am reamintit pozitia noastra, ca pentru partea ungara acesta reprezinta un act de piosenie. Mortul trebuie ingropat, insa din cauza cruzimii secolului XX acest lucru nu a fost intotdeauna posibil. In ultimii 20 de ani, in Ungaria au avut loc numeroase reinhumari si in orice caz trebuie sa evitam ca aceste acte sa capete dimensiuni politice sau ideologice. Sustinem activitatea istoricilor si a istoricilor literari, insa politica nu are nici o legatura cu asta", a incheiat secretarul de stat din MAE ungar.
FAZ, cu ochii pe relatia romano-ungara
Cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung a analizat in editia tiparita de sambata relatia romano-ungara din ultima perioada. Intr-un articol intitulat "Prea multi bucatari", jurnalistul Reinhard Olt considera ca s-au tulburat apele in relatia dintre Romania si Ungaria. "In relatia dintre Orban Viktor si Traian Basescu s-a creat un curent de intelegere reciproca, insa in regimul Victor Ponta s-a inrautatit climatul, cu ajutorul unei contributii substantiale din partea politicianului roman. Dar si partea ungara are partea ei de vina pentru involburarea apelor. Un moment simptomatic a fost exagerarea din jurul reinhumarii osemintelor lui Nyiro Jozsef. Kover Laszlo a dat dovada de lipsa de intelepciune in momentul in care a ales sa participe la ceremonia de comemorare de la Odorheiu Secuiesc, de unde a lansat atacuri la adresa Guvernului Ponta. Prin implicarea sa activa in campania electorala locala, el a daunat minoritatii maghiare din Romania. Politica de la Budapesta legata de minoritatea maghiara din tarile vecine nu este deloc lipsita de conceptie, insa lipseste mana forte care sa o implementeze, care fara indoiala ar trebui sa faca parte din Ministerul Afacerilor Externe", considera jurnalistul de la FAZ. (deak.istvan@jurnalul.ro)