Uniunea Europeană nu răspunde suficient la atacurile contra libertăţii presei în interiorul statelor sale membre, relevă un raport al Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ), dat marţi publicităţii, transmite AFP.
CPJ subliniază că Uniunea Europeană ar trebui să facă mai mult pentru a se asigura că statele membre apără drepturile jurnaliştilor.
''Prin faptul că nu trage la răspundere statele membre, Uniunea Europeană nu apără într-o manieră decisivă şi coerentă libertatea presei'', susţin autorii raportului.
În Ungaria, media publice au devenit ''purtătoare de voci ale guvernului, iar publicitatea de stat a fost utilizată pentru a recompensa prietenii şi a pedepsi vocile discordante'', se mai arată în document. În această ţară, au fost impuse limite legii privind libertatea de informare.
În întreaga Uniune Europeană - continuă CPJ - jurnaliştii se confruntă cu ameninţări penale, cu legi privind blasfemia, cu o supraveghere care le ameninţă sursele şi cu violenţe precum atacul asupra săptămânalului de satiră Charlie Hebdo, comis în ianuarie de jihadişti.
Eşecul UE de a proteja jurnaliştii nu îi afectează pe aceştia doar în interiorul statelor membre, ci reduce şi capacitatea Uniunii de a apăra libertatea presei în afara UE, întrucât le oferă statelor autoritare alibiuri pentru propriile politici represive. Potrivit raportului CPJ, Uniunea Europeană ar trebui să recurgă la măsuri precum suspendarea dreptului de vot în Consiliu pentru statele incriminate.
''Noi apărăm libertatea presei şi promovăm această libertate, dar reglementarea domeniului media este, conform tratatelor, rezervat statelor membre'', a reacţionat marţi Mina Andreeva, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene. AGERPRES