Agitaţie mare la Curtea de Apel Bucureşti. Reprezentanţii Universităţii Spiru Haret şi cei ai Guvernului au fost în faţa magistraţilor pentr a vedea cine are câştig de cauză în litigiul dintre cele două părţi. Cu sufletul la gură au stat, în special, studenţii, cei care în această dimineaţă discutau în mijloacele de transport doar despre asta. "Sper să câştigăm procesul că nu ştiu unde voi da restanţele" sau "Cine a dat licenţa în iulie o are recunoscută?" sunt doar câteva dintre temele abordate în dialogul dintre studenţi. Ei bine, în parte, magistraţii au admis cererea Universităţii, de suspendare a executării Hotărârii de Guvern 749/2009 prin care instituţia nu a fost inclusă pe lista unităţilor de învăţământ superior ce pot organiza admitere. Guvernul a fost obligat la plata unor cheltuieli de judecată de 7.500 de lei.
Instanţa a suspendat punerea în executare a art. 6 alin. 2 din HG 749/2009 şi art. 7 din acelaşi act normativ: "Admite în parte cererea de suspendare a executării HG 749/2009 astfel: suspendă executarea dispoziţiilor art. 6 alin. 2 din HG, prin raportare la nota 1 aferentă anexei 3, doar în ceea ce priveşte reclamanta referitor la eliminarea din listă cuprinsă în anexa 3 a HG a reclamantei în ceea ce priveşte facultăţile, specializările şi programele de studii şi formele de învăţământ acreditate sau autorizate provizoriu din structura Universităţii "Spiru Haret". Suspendă executarea art. 7 din HG". Potrivit art. 6 (2) din HG 749/2009 "la specializările/programele de studii care nu se mai regăsesc în prezenta hotărâre nu se mai organizează admitere începând cu anul universitar 2009-2010". Acest articol spune că "instituţiile de învăţământ superior acreditate prin lege pot organiza numai în locaţiile evaluate favorabil de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior şi confirmate prin hotărâri ale Guvernului, după caz, admiterea în învăţământul superior, procesul de învăţământ, examene de finalizare a studiilor, pot emite şi elibera diplome de licenţă şi alte documente şcolare, numai la specializările/programele de studii universitare de licenţă autorizate să funcţioneze provizoriu sau acreditate, separat pentru fiecare formă de învăţământ (zi, frecvenţă redusă, învăţământ la distanţă), aprobate prin hotărâri ale Guvernului, cu precizarea locaţiei". Decizia de astăzi nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs.
"Cei discriminaţi trebuie să urmeze calea legii"
Imediat după decizia dată de magistraţi, Universitatea Spiru Haret a dat publicităţii un comunicat de presă în care salută decizia Curţii de Apel: "În acest mod s-a dovedit încă o dată că legile din România şi drepturile absolvenţilor facultăţilor USH au fost grav încălcate, într-o manipulare fără precedent comandată de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării cu scopul discreditării Universităţii Spiru Haret".
USH îi îndeamnă pe toţi absolvenţii săi care au fost discriminaţi de angajatori sau de către inspectoratele şcolare să urmeze calea legii şi a justiţiei pentru a-şi apăra drepturile conferite de Constituţia României şi Legea învăţământului.