x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Universităţi din Marea Britanie cu taxe reduse

Universităţi din Marea Britanie cu taxe reduse

de Diana Scarlat    |    16 Noi 2010   •   20:16

Studenţii români care se grăbesc să se înscrie la concursul de admitere la o universitate din Marea Britanie pot beneficia de taxe reduse pe toată durata studiilor, chiar dacă preţurile şcolarizării se vor tripla în curând.

“Integral Programe Educaţionale”, compania care acordă consultanţă educaţională gratuită celor care vor să facă studii universitare în străinătate, anunţă că universităţile din Marea Britanie păstrează pentru anul universitar 2011-2012 taxele de şcolarizare reduse pentru admiterea studenţilor români. Această informaţie este foarte importantă pentru cei interesaţi de studii în Marea Britanie, pentru că în scurt timp taxa se va tripla. În prezent, un an de studiu în universităţile din Marea Britanie costă în jur de 3.200 de lire sterline, iar preţul ar putea ajungă la nivelul anului 2012 la peste 9.000 de lire sterline. Candidaţii admişi în acest an vor beneficia de taxele mai mici, respectiv aceleaşi taxe care sunt valabile în prezent, urmând a fi păstrate pe întreaga durată a studiilor, declară reprezentanţii “Integral”. 

“Taxele mai mari pentru învăţământul superior în Marea Britanie sunt subiect de discuţie de mult timp, dar încă nu au fost implementate”, a declarat Irina Hristova, manager “Integral Programe Educaţionale”.

Modificările anticipate pentru taxele de şcolarizare în universităţile britanice au generat o creştere a numărului de candidaţi din întreaga lume şi un total de 74.234 de candidaţi au depus cereri de admitere la universitate până pe 28 octombrie 2010, numărul fiind în creştere cu 4,2% faţă de luna noiembrie a anului trecut. “Este de aşteptat ca sesiunea de admitere din acest an să fie mult mai competitivă, având în vedere că aceasta va fi ultima în care elevii vor putea să înceapă studiile în universităţi britanice, beneficiind de taxe cuprinse între 3.290 şi 3.375 de lire sterline. În prezent, studiile universitare cu durată de trei ani în Marea Britanie costă în total 9.870 de lire sterline. În ciuda creşterii aşteptate, interesul faţă de învăţământul superior din Marea Britanie nu va scădea dramatic, deoarece se va menţine sistemul de împrumuturi studenţeşti pentru taxele de şcolarizare”, mai explică Irina Hristova. Managerul “Integral” mai precizează că se previzionează creşterea cuantumului creditelor acordate pentru finanţarea taxelor de şcolarizare mai mari. Se discută, de asemenea, creşterea pragului de venit, după care se începe rambursarea împrumutului pentru studenţi, suma discutată în prezent fiind de 21.000 de lire sterline venit anual, în locul celor de 6.000 de lire sterline pentru tinerii români. Taxele crescute vor permite universităţilor să acorde şi mai multe burse, numărul acestora fiind în prezent foarte limitat, iar sumele acordate fiind în jur de 800-1.000 de lire sterline pe an.

Cei care vor să se înscrie la o universitate britanică se pot adresa Centrului autorizat UCAS în România, al firmei “Integral Programe Educaţionale”.

Centrul va fi deschis continuu pentru consultaţii gratuite, cu scopul de a orienta corect studenţii din România pentru a se înscrie la universităţile din Marea Britanie în acest an, beneficiind astfel de taxele mai mici.

×