x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator UPDATE Nicolae Ciucă: Cultele au cerut ca cetățenii să poată participa la slujbe fără certificat

UPDATE Nicolae Ciucă: Cultele au cerut ca cetățenii să poată participa la slujbe fără certificat

02 Dec 2021   •   13:53
UPDATE Nicolae Ciucă: Cultele au cerut ca cetățenii să poată participa la slujbe fără certificat
Sursa foto: Lucian Alecu

Premierul Nicolae Ciucă a spus, joi, că reprezentanții cultelor au cerut ca cetățenii să poată participa la slujbe fără certificat.

„În acest moment a fost o discuție și o solicitare a reprezentanților cultelor ca cetățenii să poată să beneficieze de această libertate de a participa la slujbe fără să se impună obligativitatea deținerii certificatului verde. Este un proiect care este în dezbatere, se discută cu specialiști și sperăm ca într-un timp cât se poate de rezonabil să ajungem la o concluzie și să mergem în Parlament și până la sfâșitul anului să putem să avem această lege a certificatului Covid, care încă o dată se va înscrie în parametri reali a ceea ce înseamnă incidența bolii și, de asemenea, ce înseamnă oamenii care au trecut prin boală, oamenii care beneficiazîă de teste, este o chestiune care urmează să fie dezbătută”, a spus Nicolae Ciucă.

La rândul său, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține că decizia care urmează să fie luată în privința certificatului trebuie să fie înțeleasă și respectată de toată lumea.

„Cred că atunci când vom lua o decizie, care va fi o decizie politică, ea trebuie luată în urma unui mecanism consultativ și incluziv, adică nu trebuie să fie o decizie discreționară, trebuie să fie o decizie care să fie cunoscută, înțeleasă și respectată de toată lumea, iar libertatea religioasă reprezintă unul dintre elementele de bază. Nu putem discuta doar de faptul că există acces la magazinele de strictă necesitate, noi credem că și accesul la serviciile religioase trebuie să țină cont de acest lucru”, a declarat Rafila.

UPDATE1 Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că nu este pentru introducerea certificatului de vaccinare anti COVID-19 în biserici.

"Este permis accesul pentru toată lumea în magazinele esențiale și consider că același lucru trebuie să fie și pentru cultele religioase", a spus acesta. 

Totodată, demnitarul s-a declarat și împotriva obligativității vaccinării, fiecare stat UE fiind liber să ia propriile decizii.

Rafila mai consideră că trebuie schimbată denumirea de "certificat verde" întrucât acesta se referă la accesul rutier în spațiul intracomuntar.

ȘTIRE INIȚIALĂ Astazi începând cu ora 11.00, premierul Nicolae Ciucă are o întâlnire cu reprezentanții cultelor religioase din România și cu cei ai Secretariatului de Stat pentru Culte. Potrivit unor surse Antena 3, ar urma să se discute în premieră ca certificatul verde să fie folosit pentru accesul în biserici. 

La întrevedere, din partea autorităţilor, mai participă ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

 

×