x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator UPDATE SUA va construi un reactor nuclear modular în România. La ce valoare se ridică proiectul

UPDATE SUA va construi un reactor nuclear modular în România. La ce valoare se ridică proiectul

03 Noi 2021   •   09:16
UPDATE SUA va construi un reactor nuclear modular în România. La ce valoare se ridică proiectul
Sursa foto: Presidency.ro

După anunțul șefului statului român, Klaus Iohannis, și al reprezentantului special al președintelui SUA pe probleme climatice, John Kerry, potrivit căruia Statele Unite vor construi în România primul reactor modular (SMR), Departamentul de Stat salută viziunea țării noastre de a impulsiona acțiunile de reducere a emisiilor de carbon în Europa, transmite Ambasada SUA la București. 

"Prin faptul că utilizează prima această tehnologie inovatoare, ecologică, de provenienţă americană, România face un pas înainte - dar totodată un salt tehnologic uriaş - pentru a promova măsurile climatice şi accesul la energie curată într-o zonă esenţială a Europei şi în lume. Acest efort în valoare de miliarde de dolari evidenţiază ingeniozitatea americană, creează mii de locuri de muncă în ambele ţări, consolidează securitatea energetică a Europei, sprijină cele mai înalte standarde în materie de siguranţă, securitate şi neproliferare nucleară şi, important de ştiut, contracarează criza climatică prin energie curată", se arată în comunicat.

Reactoarele SMR înseamnă costuri reduse și flexibiblitate, sunt ușor de integrat cu alte surse de energie regenerabilă. Pot fi amplasate în funcție de necesitățile rețelei energetice naționale iar capacitatea lor poate fi mărită. Totodată, acestea ajută la decarbonizare. Pot fi, totodată, folosite pentru a produce hdrogen, energie termică în procesele industriale și de desalinizare a apei. 

"Luând în considerare cele 30 de termocentrale pe cărbune din regiune, dintre care şapte pe teritoriul României, reactoarele SMR sunt ideale pentru a înlocui aceste unităţi de producţie a energiei de bază şi pentru a crea locuri de muncă pentru aceiaşi angajaţi. Ne bucură acest parteneriat cu România, prin care promovăm tehnologiile curate emergente", transmite SUA.

Acest proiect are la bază Acordul interguvernamental încheiat între România şi Statele Unite pentru cooperarea în Programul nuclear al României, semnat în decembrie 2020.

Reactorul modular NuScale este primul care a primit certificarea de proiectare de la Comisia de Reglementare în domeniul Energiei Nucleare din SUA (U.S. Nuclear Regulatory Commission). Astfel, primul va fi construit până în 2027, iar prima unitate completă are 6 module și va fi finalizată până în 2028, cu doi ani înainte de a fi utilizat în SUA

Fiecare unitate are nevoie de circa 270 de angajați cu normă întreagă, iar lanțul de aproxivionare pentru producția a trei unități are nevoie de 13.500 de salariați.

Costurile se ridică la 3,5 miliarde de dolari pe gigawatt de energie, astfel încât administrația SUA a investit peste 450 de milioane de dolari pentru dezvoltarea și licențierea NuScale.

România va primi 2 milioane de dolari sub formă de asistență tehnică din partea SUA. Banca de Import-Export a Statelor Unite (EXIM) a semnat un memorandum de înţelegere cu România, pentru finanțarea proiectului până la 7 miliarde de dolari.

ȘTIRE INIȚIALĂ Statele Unite vor construi un reactor nuclear modular în România, potrivit administrației americane.

"Preşedintele Biden şi preşedintele Iohannis vor anunţa astăzi planuri privind construirea în premieră a unei uzine cu un reactor modular de mici dimensiuni în România, printr-un parteneriat cu firma americană NUScale Power, aducând cea mai nouă tehnologie nucleară civilă într-o parte esenţială a Europei.

Parteneriatul va aduce tehnologia reactoarelor nucleare de mici dimensiuni în România, poziţionând tehnologia SUA pe un loc fruntaș în cursa mondială pentru dezvoltarea reactoarelor modulare de mici dimensiuni", se arată în comunicat. 

Mediafax

×
Subiecte în articol: reactor nuclear