x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, primită la Palatul Cotroceni

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, primită la Palatul Cotroceni

de Redacția Jurnalul    |    17 Dec 2022   •   10:05
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, primită la Palatul Cotroceni

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost primită sâmbătă la Palatul Controceni. Preşedintele CE va avea o întrevedere cu şeful statului şi cu premierul Nicolae Ciucă.

Update: Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a fost primit de Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Update:Ursula Von der Leyen a declarat că acordul pentru cablul submarin reprezintă un pas pentru "o întemeiere a viitorului nostru pe o energie sigură și curată".

"Nu numai pentru planeta noastră ci și pentru economiile noastre și pentru independența noastră energetică. De aceea cablul submarin este atât de imortant. Vă aplaud pentru acest program atât de ambițios. Este plin de posibilități pentru viitor. Georgia va avea și ea beneficii, s-ar putea transforma într-un hub pentru energie.

Cablul va putea furniza electricitate și Republicii Moldova și în Balcani. În privința Ucrainei, va ajuta la reconstruirea sectorului energetic al țării și reconstruirea țării", a spus Preşedintele Comisiei Europene.

În cadrul întrevederii, președintele Iohannis i-a spus preşedintele Comisiei Europene că semnarea acordului este extrem de importantă și arată încă o dată că Ursula von der Leyen și echipa ei susțin nu numai energia verde, ci și „partea noastră din Europa”. 

„Și, pentru că vorbim de partea noastră de Europă și de sprijinul dumneavoastră, vreau să vă mulțumesc dumneavoastră și echipei dumneavoastră pentru tot sprijinul, și a contat foarte mult, în ceea ce privește chestiunea Schengen. Din păcate, nu am ajuns încă la linia de sosire, dar sunt destul de optimist că vom avansa cu o viteză decentă și ne bazăm cu toții pe dumneavoastră și pe Comisie în această privință”, a spus Iohannis.

Stire initiala Ursula von der Leyen urmează să participe la Palatul Cotroceni la ceremonia de semnare a Acordului între guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României şi Ungariei privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi.

Administraţia Prezidenţială a anunțat că semnarea acordului între guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgia, Ungaria și România privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării și transportului energiei verzi va avea loc sâmbătă dimineață la Palatul Cotroceni, în prezența președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Acordul se fundamentează pe interesele celor patru state legate de consolidarea securității energetice naționale și regionale și a conectivității în bazinul Mării Negre, diversificarea surselor de aprovizionare, valorificarea potențialului de producere a energiei regenerabile din zona caspică și creșterea ponderii energiei regenerabile în mixul energetic național, anunța Administraţia Prezidenţială.

Acordul cvadrilateral interguvernamental va oferi cadrul financiar și tehnic pentru realizarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică din surse regenerabile între România și Azerbaidjan, via Georgia și Marea Neagră, și, ulterior, pentru transportul acestei energii către Ungaria și restul Europei, prin sistemul european de transport.

Proiectul cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră face parte din acordurile în domeniul energiei convenite între Uniunea Europeană, reprezentată de Comisia Europeană, și Republica Azerbaidjan, acesta fiind, în același timp, un proiect tip flagship pentru Georgia, ca parte a strategiei EU Global Gateway.

În momentul de față, este în curs de realizare studiul de fezabilitate pentru proiectul cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră, care are termen de finalizare septembrie 2023. În configurația inițială, cablul va fi realizat în șase ani, va ajunge până în România și va avea o lungime de 1195 km, din care 1100 km submarin și 95 km terestru.

Odată finalizat, cablul submarin va stimula comerțul regional de electricitate, va augmenta oportunitățile de export ale țărilor producătoare de energie electrică și va întări securitatea energetică în Europa și în regiunea Caucazului de Sud.

Acordul cuprinde, de asemenea, direcții concrete de cooperare, precum: transportul și furnizarea de energie electrică produsă din surse de energie regenerabile, în Azerbaidjan și Georgia, către Europa; aplicarea de noi tehnologii privind eficiența energetică și conservarea energiei; activități în domeniile producției, transportului și comerțului de energie regenerabilă și hidrogen verde; promovarea cooperării la nivelul autorităților și al investitorilor pentru dezvoltarea de proiecte în domeniile energie regenerabilă și hidrogen verde; extinderea infrastructurii existente pentru tranzitul de energie electrică produsă din surse de energie regenerabilă.

Ursula von der Leyen despre aderarea României la spaţiul Schengen: Vom lucra neobosit

Comisia Europeană va sprijini România în continuare în vederea aderării la spaţiul Schengen, spune Ursula von der Leyen, după ce preşedintele Klaus Iohannis i-a mulţumit pentru ajutorul acordat în această problemă.

„Comisia Europeană va sta în spatele aderării României la Schengen, dragă KlausIohannis și dragă Nicolae Ciucă. Vom lucra neobosit cu România și cu toate statele membre pentru a găsi o soluție cât mai curând posibil anul viitor. Vă puteți baza pe Comisie și pe mine”, a scris Ursula von der Leyen pe Twitter.

 

 

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se află sâmbătă la Palatul Controceni, unde participă la semnarea acordului acordului între guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgia, Ungaria și România privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării și transportului energiei verzi.

Anterior, preşedintele Klaus Iohannis a mulţumit Ursulei von der Leyen pentru ajutorul acordat în problema României la aderarea la spaţiul Schengen.

„Și, pentru că vorbim de partea noastră de Europă și de sprijinul dumneavoastră, vreau să vă mulțumesc dumneavoastră și echipei dumneavoastră pentru tot sprijinul, și a contat foarte mult, în ceea ce privește chestiunea Schengen. Din păcate, nu am ajuns încă la linia de sosire, dar sunt destul de optimist că vom avansa cu o viteză decentă și ne bazăm cu toții pe dumneavoastră și pe Comisie în această privință”, spunea Iohannis.

 

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, primită la Palatul Cotroceni

×