x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Uşor cu pianul (pacea) pe scări!

Uşor cu pianul (pacea) pe scări!

de Marina Constantinoiu    |    17 Aug 2008   •   00:00
Uşor cu pianul (pacea) pe scări!

CONFLICT ÎN CAUCAZ  ●  Avem un armistiţiu semnat
Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a semnat ieri planul de pace cu Georgia, dar situaţia din teren rămîne tensionată şi mai ales confuză.



CONFLICT ÎN CAUCAZ  ●  Avem un armistiţiu semnat
Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a semnat ieri planul de pace cu Georgia, dar situaţia din teren rămîne tensionată şi mai ales confuză.

Vineri, acordul de încetare a ostilităţilor dintre Rusia şi Georgia, negociat de Franţa cu cîteva zile în urmă, a fost "clarificat" de secretarul american de Stat, Condoleezza Rice, pentru ca ieri acesta să fie semnat de către preşedintele rus Dmitri Medvedev. Preşedintele rus "a informat membrii Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse că a semnat documentul", potrivit AFP. Acordul semnat vineri la Tbilisi de către preşedintele georgian Mihail Saakashvili a fost trimis ieri prin fax Rusiei de către diplomaţia americană, anunţase anterior Ministerul rus de Externe, potrivit Mediafax.

RETRAGERE. Ce înseamnă toate acestea? În primul rînd, că Rusia ar trebui să înceapă retragerea trupelor din Georgia în urma conflictului. Practic, acest lucru nu se întîmplă încă, trupele ruse neavînd nici o grabă. De altfel, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat ieri că acordul de încetare a ostilităţilor semnat de Tbilisi şi de Moscova nu stabileşte limite de timp sau de număr pentru contingentul rus de menţinere a păcii, care va rămîne în Georgia "atît timp cît va fi nevoie". Potrivit lui Lavrov, trupele se vor retrage "pe măsură ce va fi format un contingent de menţinere a păcii, prevăzut de acord".

O SCRISOARE PRIMITĂ. De altfel, condiţiile în care forţele ruse sînt prezente pînă la instalarea unui mecanism internaţional au făcut obiectul unor precizări negociate între Washington, Paris şi Moscova, dar detaliile nu sînt cunoscute. Ieri, AFP a intrat în posesia unei scrisori trimise de preşedintele francez Nicolas Sarkozy omologului său georgian, care clarifica acordul de încetare a focului şi potrivit căreia forţele ruse de menţinere a păcii vor putea patrula "la cîţiva kilometri" în afara Osetiei de Sud, în teritoriul georgian.

Ca o primă reacţie la semnarea acordului de către Moscova, preşedintele american George W. Bush a declarat că aceasta este "o sursă de speranţă", dar că "Rusia trebuie să onoreze acordul şi să-şi retragă trupele". În plus, el a adăugat că teritoriile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud trebuie să facă parte în continuare din Georgia.

×
Subiecte în articol: observator