x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vaccinul american Johnson & Johnson vine în România. Serul are o eficienţă de 80% și trebuie administrat o singură dată

Vaccinul american Johnson & Johnson vine în România. Serul are o eficienţă de 80% și trebuie administrat o singură dată

de Alice Petrescu    |    16 Mar 2021   •   15:42
Vaccinul american Johnson & Johnson vine în România. Serul are o eficienţă de 80% și trebuie administrat o singură dată

Vaccinul de la Johnson&Johnson va ajunge în țara noastră la jumătatea lunii aprilie, a anunțat marți, coordonatorul campaniei de vaccinare,  dr. Valeriu Gheorghiță. Potrivit medicului militar, serul are o eficacitate foarte ridicată și e nevoie doar de o singură doză de administrare.

 

„În a doua jumătate a lunii aprilie dacă nu mă înșel ar trebui să primim probabil prima tranșă. Nu este una consistentă, probabil că vom primi câteva zeci de mii de doze. Reamintesc faptul că se administrează într-o singură doză, deci schema de vaccinare este simplificată. Din acest motiv nu au fost luate decizii finale vizavi de categoria de persoane eligibile. Ținând cont de faptul că este un vaccin recomandat tuturor celor cu vârsta de peste 18 ani și care nu au contraindicații cunoscute, vom vedea care va fi strategia prin care vom folosi acest tip de vaccin”, a spus dr. Gheorghiță.

Autoritatea Europeană pentru Medicamente a aprobat în 11 martie, vaccinul anti-coronavirus, produs de Johnson & Johnson. Este al patrulea vaccin anti-Covid-19 omologat în UE, după cele produse de Biontech/Pfizer, Moderna și AstraZeneca. Spre deosebire de toate acestea, vaccinul J&J are avantajul administrării unei singure doze. La celelalte trei produse, este nevoie de câte două doze pentru a obține efectul imunitar dorit.

Potrivit ccompaniei Johnson & Johnson, vaccinul  anti-COVID-19 s-a dovedit a fi eficient în proporție de 66% în prevenirea formelor moderate și severe ale bolii, într-un studiu global de fază 3, dar are 85% eficacitate împotriva formelor severe.

În testele clinice la care au participat circa 44.000 de voluntari, nivelul protecţiei împotriva formelor moderate şi severe de COVID-19 a variat de la 72% în SUA, la 66% în America Latină şi la numai 57% în Africa de Sud, ţară unde a fost detectată una dintre noile mutaţii mai contagioase ale coronaviruslui.

Vaccinul Johnson & Johnson foloseşte un adenovirus pentru a determina un răspuns imun al organismului împotriva coronavirusului.

Spre deosebire de vaccinurile Pfizer/BioNTech şi Moderna, acesta poate fi stocat la temperatura unui frigider, ceea ce facilitează distribuţia.

 

×
Subiecte în articol: vaccin johnson&johnson