x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vama Moravita, piata de angro

Vama Moravita, piata de angro

27 Aug 2004   •   00:00

Situatia exploziva din vama Aeroportului International Timisoara a pus pe jar Autoritatea Nationala de Control. O echipa de experti s-a deplasat ieri la Timisoara, unde a inceput verificarile.

TIBERIU KISS

Chiar daca la inceput lucrurile pareau simple, pe parcursul audierilor, situatia a devenit extrem de complexa, datorita unor declaratii socante, facute de unii vamesi din cadrul Directiei Regionale Timis. Surse din DRV Timis sustin ca nemultumirile unor functionari publici, vizavi de politica de cadre practicata de conducerea institutiei vamale banatene, au ajuns la apogeu. Nici mai mult nici mai putin, o serie de vamesi, sustinuti neoficial si de o parte dintre transportatori, au adus dovezi incontestabile ca spagi nu se iau numai in vama Aeroportului Timisoara, ci in toate vamile din subordinea DRV Timis, in special in Punctul Control Trecere a Frontierei Moravita, unde situatia a scapat de mult de sub control, din cauza birurilor enorme aplicate importatorilor de legume si fructe din fosta Iugoslavie.

JAPCA SI TUPEU. Cei de la Audit-ul DRV si echipa ministeriala a lui Blanculescu au fost socati sa afle ca fiecare TIR care intra prin Vama Moravita trebuie sa lase la intrare in Romania cel putin 100 euro si alte 2 milioane de lei la cantar. "Pe langa toate acestea, suntem obligati sa lasam si o parte din marfa in vama. Depinde ce aducem. Daca sunt piersici, lasam 20 de lazi a 5 kilograme la vamesi. Daca sunt cartofi, taxa e de 10 saci a 15 kilograme. Daca e lubenita, descarcam 30 de bucati. E incredibil ce se intampla. Si daca le dai ceea ce pretind, tot te umilesc. Iti lasa impresia ca tot noi le suntem datori. Daca te faci ca nu pricepi despre ce e vorba, te tin si doua zile in vama. Marfa e perisabila, deci trebuie sa ne supunem", a declarat, sub protectia anonimatului, unul dintre importatori.

VENITURI NEIMPOZABILE. La un calcul estimativ, pe zi, in Romania, prin Punctul Control Trecere a Frontierei Moravita, intra cel putin 20 de TIR-uri de legume si fructe. Asta, intr-o zi proasta, caci intr-o zi cu soare pot intra pana la 50 de camioane cu marfa! "Faceti un calcul si veti vedea despre ce e vorba. Si noi ne-am intrebat ce pot face vamesii cu toata marfa asta a noastra. Pana ne-am lamurit ca o vand la o serie de persoane, care mai apoi o desfac in pietele timisorene. Deci, vamesii au ajuns si ei comercianti de legume si fructe. Numai ca, in cazul lor, aici profitul e de 100%...", a conchis transportatorul.

ANCHETA. Echipa de control a luat la cunostinta despre toate aceste nereguli, urmand sa analizeze situatia. Cei de la ANC nu exclud nici macar luarea unor masuri extreme, ca in situatia celor de la DRV Bihor, unde, in urma cu doua zile, toata conducerea a fost destituita.

TARIFE

Daca sunt piersici, lasam 20 de lazi a 5 kilograme la vamesi. Daca sunt cartofi, taxa e de 10 saci a 15 kilograme. Daca e lubenita, descarcam 30 de bucati. - Cumparator
×
Subiecte în articol: observator