x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vânătoare de animale turbate în judeţul Suceava, dispusă de prefect

Vânătoare de animale turbate în judeţul Suceava, dispusă de prefect

18 Oct 2011   •   13:33
Vânătoare de animale turbate în judeţul Suceava, dispusă de prefect

Prefectul de Suceava, Sorin Arcadie Popescu, a dispus, azi, in cadrul unei sedinte extraordinare a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU), organizarea de partide de vanatoare de vulpi in scopul eradicarii focarelor de rabie existente pe raza judetului.

Popescu a precizat ca a cerut directorului ITRSV Suceava, Costel Girigan, sa ia toate masurile legale ce se impun in aceasta situatie, printre care si organizarea de partide colective de vanatoare de vulpi si sa prezinte in fiecare zi de luni situatia rezultatelor si analizelor efectuate pe exemplarele vanate.

Totodata, gestionarii fondurilor de vanatoare au obligatia, conform legii, de a preda exemplarele vanate la DSVSA Suceava, in vederea recoltarii de probe si analizarii acestora.

Evolutia rabiei pe intreg teritoriul judetului Suceava, pe parcursul anului 2011, s-a concretizat prin inregistrarea unui numar de 15 cazuri, dintre care sase cazuri de imbolnavire la vulpe, unul la jder, unul la dihor, iar in ultima perioada si la animale domestice, respectiv unul la caine si sase la bovine. Zonele in care au aparut focarele de rabie sunt in localitatile Brodina, Dragoiesti, Poiana Stampei, Dorna Arini, Saru Dornei, Partestii de Sus, Bunesti si Panaci.

Un caz aparte s-a inregistrat, in luna mai, in localitatea suceveana Poiana Stampei, cand un jder turbat a atacat o familie, muscand de mana si picior o femeie si de picior pe fiul acesteia. Jderul turbat a sarit apoi si la cainele familiei, insa a fost omorat de acesta.

Rabia este o boala infectioasa, de tip evolutiv acut, comuna atat omului, cat si animalelor, produsa de un virus, care se manifesta din punct de vedere clinic prin simptome neurologice extrem de grave, o stare de excitabilitate motrica exagerata si agresivitate, ce sunt urmate de paralizie generala si deces.

Sursa de rabie o reprezinta animalele infectate care transmit boala prin saliva, in principal prin muscatura sau zgarietura, iar, odata instalate semnele clinice, rabia are o evolutie letala in 3-7 zile.

Directorul DSVSA Suceava, Petrea Dulgheru, a semnalat, la sfarsitul saptamanii trecute, faptul ca principala sursa de virus rabic la nivelul judetului il constituie vulpile si ca se impune urgent organizarea de vanatori a acestor animale, in special in zona de munte.

×