x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Varsta de pensionare creste din anul 2005

Varsta de pensionare creste din anul 2005

08 Sep 2004   •   00:00

Autoritatile si-au asumat angajamentul fata de Fondul Monetar International de a creste varsta de pensionare si de a aduce la acelasi nivel varsta de pensionare a barbatilor si femeilor. Potrivit agentiei Mediafax, barbatii si femeile ar fi trebuit sa se pensioneze la aceeasi varsta, incepand din iulie 2005.

Ieri, agentia de presa a revenit cu o erata in care preciza ca din iulie 2005 va incepe procesul de egalizare a varstei de pensionare a femeilor cu cea a barbatilor.

PRECIZARI. Agentia de presa Mediafax a reluat ieri informatia corecta. Varsta de pensionare va creste, iar procesul de egalizare a pragului de pensionare intre barbati si femei va incepe la 1 iulie 2005, pentru a asigura sustenabilitatea pe termen mediu a sistemului public de pensii, acesta fiind unul dintre angajamentele asumate de autoritati in noul acord cu Fondul Monetar International (FMI). Potrivit memorandumului de intelegere incheiat cu FMI, aceste prevederi vor fi incluse in programul de imprumut Programmatic Adjustment Loan (PAL) cu Banca Mondiala (BM), care urmeaza sa fie supus aprobarii conducerii institutiei in luna septembrie.

De asemenea, autoritatile de la Bucuresti s-au angajat sa nu efectueze o alta recolare a pensiilor din sistemul public, dupa incheierea etapei actuale, decat dupa consultari prealabile cu expertii FMI si BM.

SISTEM. In prezent, in Romania exista circa 6,2 milioane de pensionari, numarul salariatilor care contribuie la sistemul de pensii fiind insa de 4,8 milioane. In prezent, varsta de pensionare este de 57 de ani in cazul femeilor si 62 de ani pentru barbati. Forma actuala a Legii pensiilor prevede cresterea graduala a varstei, in decursul a 13 ani, incepand cu 2001.

Astfel, femeile ar urma sa se pensioneze in 2014 la 60 de ani, iar barbatii la varsta de 65 de ani.

×
Subiecte în articol: observator