x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vasilescu: România nu poate ieşi din recesiune prin inflaţie

Vasilescu: România nu poate ieşi din recesiune prin inflaţie

26 Noi 2010   •   12:17
Vasilescu: România nu poate ieşi din recesiune prin inflaţie
Sursa foto: Raul Stef /Jurnalul National
Ţara noastră nu poate ieşi din recesiune prin inflaţie, deşi putem avea creştere economică în acest fel însă vom avea de-a face cu un sistem bolnav, a atenţionat, astăzi, într-o conferinţă de specialitate, Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR.

"Nu putem ieşi din recesiune pe o cale pe care ne-o arată mulţi, adică prin inflaţie. 7,88% inflaţia României în octombrie 2010, faţă de octombrie 2009, cea mai are inflaţie din Uniunea Europeană. După noi sunt grecii şi bulgarii la distanţă mare. Dacă noi avem aşa o inflaţie, cum putem spera că putem ieşi din recesiune cu inflaţie. Se poate face creştere economică cu inflaţie, dar acesta este un sistem bolnav, şi ca un bumerang te poate lovi mai rău decât înainte. Nu putem spera că putem ieşi din criză prin inflaţie. Ne rămân exporturile, investiţiile şi consumul, după ce primele două locomotive iau viteză. Criza ne avertizează că lumea se va schimba", a explicat Vasilescu, potrivit Agerpres.

Acesta a adăugat că ieşirea din recesiune nu se poate face fără un buget echilibrat.

"Practic, suntem acum într-o dilemă. Dilema este de mai mare amploare deasupra planetei. America zice că trebuie să ieşim din recesiune fără să ne uităm la cum arată bugetul. Sigur să America îşi permite să facă asta pentru că au o altă concepţie privind tipărirea de bani. De partea cealaltă a Oceanului, corul cântă pe altă partitură şi are un alt dirijor, Banca Centrală Europeană. Practic, nu putem ieşi din recesiune şi criză cu un buget dezechilibrat. Am ajuns în situaţia în care atunci când plecăm de la cheltuieli bugetare, formula spune că acestea nu pot fi nici cu un leu mai mare decât suma veniturilor bugetare plus cât se poate împrumuta statul", a menţionat consilierul Guvernatorului BNR.

×