x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Verdict: Alegerile nu vor fi comasate, legea este neconstituţională. Guvernul a întrerupt şedinţa pentru a discuta despre decizia CC

Verdict: Alegerile nu vor fi comasate, legea este neconstituţională. Guvernul a întrerupt şedinţa pentru a discuta despre decizia CC

de Gabriela Antoniu    |    24 Ian 2012   •   17:48
Verdict: Alegerile nu vor fi comasate, legea este neconstituţională. Guvernul a întrerupt şedinţa pentru a discuta despre decizia CC

Comasarea alegerilor pentru autoritatile administratiei publice locale cu cele parlamentare este neconstitutionala, a decis Curtea Constitutionala, admitand astfel sesizarea USL.

Ministrii au intrerupt sedinta de miercuri a Guvernului pentru a discuta despre decizia Curtii Constitutionale privind comasarea alegerilor, au declarat agentiei MEDIAFAX surse oficiale.

"Dupa ce anterior ministrii au luat o pauza obisnuita si au reluat sedinta de guvern, dupa anuntul privind decizia Curtii Constitutionale membrii Cabinetului au luat o noua pauza, pentru a discuta despre acest subiect si implicatiile deciziei", au aratat sursele citate.

Curtea Constitutionala s-a pronuntat astazi asupra sesizarii USL privind neconstitutio­nalitatea legii privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamen­ta­re.

In sedinta din 18 ianuarie, ju­de­catorii CCR au amanat luarea unei de­cizii, hotarand sa ceara Guvernului detalii pentru a vedea daca se eco­nomisesc aproximativ 20 milioane de euro daca romanii isi vor vota in aceeasi zi si parlamentarii, si alesii locali. Motivul amanarii, in contextul protestelor de strada in care se cer alegeri anticipate si nu coma­sa­te, este si ridicol, si ilegal. Ridicol pentru ca e greu sa ti-i imaginezi pe ju­de­ca­torii Curtii stand si adunand ba­nii de stampile, tus, hartie si multe altele pana le ies 20 de milioane de euro. Si pre­supunand ca le da mai pu­tin, e cumva neconstitutional? Nu, dar ilegal este. Judecatorii Curtii isi de­pasesc com­petentele, potrivit legii ce gu­verneaza institutia, nefiind soli­ci­tati de nimeni sa se pronunte pe asa ceva.

Situatia jenanta in care s-au pus judecatorii CCR recurgand la o astfel de motivatie a fost sesizata si de cititorii Jurnalului National, protestari online ai politizarii si subor­donarii acestei institutii de catre regimul Basescu – Boc. "Care ar fi procedura legala prin care s-ar putea demara procesul de desfiintare a Curtii Constitutionale? O institutie inutila, prea usor de manevrat, un apendice infectat al Parlamentului... un fel de a treia Camera parlamentara. Sau mai bine desfiintam Parlamentul si sa ramana CCR sa faca toata treaba... cred ca dpdv econo­mic s-ar gasi argumente, n'asa...", scrie Bigus Dickus. "Aceasta asa zisa Curte Constitutionala este de fapt o ane­xa basesciana, o anexa mizerabila a pu­terii pedeliste. Curtea Consti­tu­tionala este mai bine zis Curte Anticonsti­tu­tionala! Rusine acestor oameni asa zisi ai dreptatii si respectu­lui constitu­tional care incalca flagrant in cardasie cu dictatorul Basescu Constitutia si legile tarii. Rusine! Rusine! Rusine! Va veni timpul cand veti raspunde pentru incalcarile flagrante, nedemne pentru niste «juristi» care ar trebui sa respecte Constitutia nu sa o inclace", scrie constantin, un alt cititor.

Mai mult, cititorii nostri spun ca judecatorii CCR ar trebui sa chibzuiasca bine inainte de a lua o decizie in privinta comasarii alegerilor. "CCR ar face bine sa nu puna Gaz pe Foc deoarece se vor aprinde romanii si mai rau, in Romania si Europa. Acesti batrani sa nu asculte de Basescu-Boc pentru ca oricum ei o sa cada si vor ramane pe mana romanilor care vor cere desfiintarea CCR", scrie cristel. "Cei din Piata Universitatii sa protesteze si impotriva Curtii Constitutionale. Ca de la aceasta institutie ni se trag multe rele noua. Astia nu tin cu poporul, au grija numai de ei si de cei care conduc tara. Ar trebui ori desfiintata, ori sa aiba sarcini in locul unei camere din Parlament, acesta avand doar o camera si cu mai putini parlamentari", adauga elisabeta, completata de petrescu: "Cerem desfiintarea Curtii Constitutionale. Ceilalti magistrati ai opozitiei care fac parte din C.C. au fost santajati de actuala putere si au trecut cu arme si bagaje in tabara lor".

Biografii la Curte
O alta problema ridicata de cititori este salarizarea magistratilor de la CCR si drepturile de care se bucura acestia, de multe ori, prea multe si nemeritate. De altfel, insusi presedintele Curtii, Augustin Zegrean, nu are CV impresionant. Fost deputat PD, propus in 2007 de Traian Basescu la CCR pentru un mandat de 9 ani, Zegrean a fost consilier juridic si avocat, iar ca parlamentar, toate proiectele de lege pe care le-a initiat au fost respinse sau retrase. El beneficiaza de faci­li­ta­tile legii de protectie a persoa­ne­lor cu handicap, fiindu-i recomandat sa nu-si solicite ochii. Un alt personaj controversat, Iulia An­toanella Motoc, sotia unui diplomat trimis in misiune intr-un post cheie, la Bruxelles, a fost admisa la Curte dupa o procedura de vot cu peripetii si discutii tensionate la avizul comisiilor de specialitate. Reprezentantul UDMR, Puskas Zoltan, este si Cavaler de Malta, ceea ce arata disponibilitatea lui spre o privire transpartinica.

×