x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Culmea tupeului. Avocatul lui Sztojka mută cazul Cozma la Curtea Constituţională a Ungariei.

Culmea tupeului. Avocatul lui Sztojka mută cazul Cozma la Curtea Constituţională a Ungariei.

de Istvan Deak    |    02 Oct 2012   •   16:40

Decizia de ieri a Curţii Supreme de Justiţie trebuia să pună capăt celui mai mediatizat proces din Ungaria ultimilor 15 ani, în care erau judecaţi vinovaţii pentru moartea handbalistului român Marian Cozma. Sztojka Ivan, singurul inculpat căruia Curtea Supremă i-a mărit pedeapsa de la 8 la 13 ani, schimbând încadrarea faptelor sale din vătămare corporală grava în tentativă de omor, şi-a mandatat avocatul să redeschidă cazul la Curtea Constituţională a Ungariei. "Curtea i-a mărit pedeapsa lui Sztojka fiindcă a ajuns la concluzia că a avut un rol direct în uciderea lui Marian Cozma, fapt contrazis de decizia Curţii de Apel Gyor. Până când Curtea Supremă ne va preda în scris motivarea sentinţei, vom ataca la Curtea Constituţională rechizitoriul întocmit de procurori, ancheta poliţiei şi procesul în sine, deoarece au avut loc o sumedenie de fapte care contravin corectitudinii unui astfel de demers judiciar. Aceşti oameni nu au beneficiat de prezumţia de nevinovăţie şi au fost condamnaţi încă de la arestare”, consideră avocatul lui Sztojka, Szikinger Istvan.

"Preşedintele Judecătoriei Veszprem şi şeful Politiei Ungare au făcut declaraţii mincinoase grave la adresa învinuiţilor, în cadrul filmului memorial- O ţară înjunghiată în inimă- la doar câteva luni de la comiterea faptelor, în faza incipientă a anchetei. Astfel ei au prejudiciat şi s-au antepronunţat unui verdict de o gravitate ieşită din comun. Ceea ce s-a întâmplat pe parcursul anchetei şi a procesului reprezintă material suficient pentru a redeschide cazul la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) la Strasbourg. În aceste condiţii, dacă nu vom avea câştig de cauză la Curtea Constituţională, atunci vom muta cazul la un for internţional, fiindcă trebuie scos la iveală faptul că autorităţile ungare nu au organizat un proces corect în cazul Cozma”, a mai adăugat Szikinger.  Aflată în sala de judecată, familia lui Sztojka a primit verdictul cu huiduieli şi aplauze ironice. "Vom duce cazul la nivel internaţional. Acesta nu este verdictul definitiv. Acesta este verdictul cerut de politicienii Ungariei. Nu există dreptate în Ungaria”, a strigat fratele lui Sztojka.

Avocatul familiei Cozma, parţial mulţumit
Helmeczy Laszlo, avocatul familiei Cozma, a mărturisit că decizia Curţii Supreme nu va aduce vreo schimbare în starea de spirit a familiei Cozma. "Indiferent ce vor decide instanţele, Marian nu se va întoarce, iar durerea familiei nu va fi alinată. Curtea de Apel Gyor, prin decizia sa, a dat de înţeles că Ivan Sztojka nu a avut nici o legătură cu moartea lui Marian Cozma. Kuria a corectat această eroare, în condiţiile în care în rechizitoriul întocmit de procurori scrie clar că cei trei l-au atacat şi lovit cu brutalitate pe Marian. Sztojka nu a lovit cu cuţitul, însă a avut un rol determinant în întreaga derulare a întâmplărilor. Familia Cozma ar fi fost cu adevărat împăcată  cu verdictul dat la Veszprem, însă, în condiţiile actuale, sentinţele sunt aproape maxime pentru încadrarea faptelor comise de cei trei inculpaţi”, a spus Helmeczy la ieşirea din sala de judecată.

PE Jobbik solicită închisoarea pe viaţă
Parlamentarul European din partea Jobbik, Morvai Krisztina, a urmărit din sala de judecată motivarea sentinţei dictate de Curtea Supremă şi s-a declarat dezamăgită de verdictul dat de instanţă. "Greşeala comună a Curţii de Apel şi a Curţii Supreme a pornit încă din momentul în care au plecat de la premisa că, până la înjunghierea în rinichi a lui Marian Cozma, acest eveniment poate fi încadrat la o altercaţie obişnuită dintr-o discotecă. Complet fals, ceea ce a dus la o încadrare şi pedepsire eronată a faptelor. Când 25 de oameni descind provocativ într-un local nu se poate vorbi de ceva obişnuit. Obiectivul lor era scandalul, răzbunarea şi reglarea de conturi. Întreaga altercaţie a fost premeditată. Au intrat în local cu gândul că azi va curge sânge. Ei au fost conştienăi permanent că îl lovesc pe Marian Cozma în zone vitale. L-au înjunghiat pe Pesic într-un mod mişelesc în timp ce era aplecat deasupra lui Cozma, încercând să îi salveze viaţa. Dacă pedeapsa cu închisoarea pe viaţă a fost inventată pentru o faptă anume, atunci cu siguranţă se încadrează şi cele care au dus la moartea lui Marian Cozma. Nu există nici o altă pedeapsă corectă decât închisoarea pe viaţă pentru cei trei inculpaţi. Trebuia dat un exemplu pentru toţi că nu pot scăpa cei care comit astfel de fapte, terorizând o ţară întreagă”, a declarat fosta avocată.

Istoricul dosarului
Handbalistul român al echipei MKB Veszprem, Marian Cozma, a fost înjunghiat mortal la 8 februarie 2009, în faţa localului Patriota, din oraşul Veszprem, în altercaţie fiind implicaţi alţi doi coechipieri, Zarko Sesum şi Ivan Pesici, grav răniţi şi ei. Handbalistul român în vârstă de 26 de ani a fost înjunghiat in inimă, fiind singurul dintre cei trei care şi-a pierdut viaţa. Doi dintre agresori, Sandor Raffael şi Gyozo Nemeth, au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă de prima instanţă în iunie 2011, iar al treilea, Ivan Sztojka, la 20 de ani de închisoare. După apel, in aprilie 2012, sentinţele au fost reduse în cazul primilor doi la 18 ani, iar pentru cel de-al treilea la 8 ani de închisoare, Curtea de Apel estimând că a fost vorba de omor prin imprudenţă şi nu de crimă. La scurt timp după aceea, ministrul Justiţiei, Tibor Navracsics, s-a pronunţat pentru o revizuire a practicii penale a tribunalelor pentru a elimina verdictele "prea indulgente, necorespunzătoare sau controversate" în cazurile importante.(deak.istvan@jurnalul.ro)

×