Sunt constituţionale concedierile din administraţia locală decise de Guvern prin adoptarea OUG 63/2010 care modifică Legea 273/2006 privind finanţele publice. Verdictul a fost pus de magistraţii Curţii Constituţionale a României (CCR) care, după dezbaterile de marţi, au respins cu majoritate de voturi sesizarea făcută direct de Avocatul Poporului, potrivit Biroului de presă al CCR. Reamintim că la 15 iulie Avocatul Poporului a sesizat CCR cu privire la faptul că ordonanţa numită mai sus intră în contradicţie cu norme ale Legii Fundamentale a ţării, în special în ceea ce priveşte limitele delegării legislative. Avocatul Poporului a mai susţinut că OUG 63/2010 contravine şi articolelor 120-122 din Constituţie privind principiile de bază ale administraţiei publice, autorităţile comunale şi orăşeneşti, consiliul judeţean. Instituţia Avocatului Poporului a fost sesizată de liberali la începutul lunii iulie, când Guvernul a decis disponibilizarea a aproximativ 55.000 până la 60.000 de angajaţi din sectorul public, dintre care cei mai mulţi, respectiv circa 54.000 persoane, vor fi concediaţi din administraţia locală. Disponibilizările de personal vor fi efectuate pe baza standardelor de cost.
LEGEA CCR, GĂSITĂ CONSTITUŢIONALĂ
Magistraţii CCR au analizat miercuri şi solicitarea formulată de 40 de senatori aparţinând grupului parlamentar al Alianţei politice PSD+PC privind neconstituţionalitatea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea CCR, republicată, a Codului de procedură civilă şi a Codului de procedură penală. Sesizarea a fost făcută în cadrul controlului anterior promulgării. CCR a dezbătut miercuri în plen sesizarea şi, în urma deliberării, Plenul CCR a constatat că Legea este constituţională.
Motivările ambelor soluţii vor fi prezentate în cuprinsul deciziilor care vor fi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I.