x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Verificati mielul la dinti!

Verificati mielul la dinti!

26 Mar 2004   •   00:00

Pastile poate fi o sarbatoare linistita, plina de bucurii sau una tulburata de intoxicatii alimentare. Depinde numai de vigilenta dumneavoastra la cumparaturi.

Doamna secretar de stat Rovana Plumb, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), recomanda consumatorilor sa cumpere produse alimentare perisabile (carne de miel, peste, oua etc.) numai din locuri special amenajate si autorizate care asigura conditiile igienico-sanitare specifice si unde exista certitudinea ca produsele sunt controlate sanitar-veterinar.

Evitati ouale crapate sau murdare

Cand cumparati oua este indicat sa va asigurati ca depozitarea si expunerea acestora sunt corespunzatoare. Luati-le numai pe acelea care au fost tinute in cofraje sau in lazi, in spatii racoroase, la temperatura de maxim 14ÂşC, ferite de razele soarelui. Nu achizitionati oua de la raionul de preparate din carne ori produse lactate, ci de la raioanele separate sau cele care comercializeaza produse preambalate.

Nu folositi vopsea tipografica

Evitati cumpararea oualor a caror coaja este crapata, murdara sau sparta si verificati data ouatului, care trebuie sa fie marcata, in ordine cronologica si necodificat, astfel: „zi/luna/an", pe fiecare ou. Numai la ouale preambalate sau ambalate marcarea este facuta si pe ambalaj. La spargere, ouale nu trebuie sa prezinte albusul tulbure sau amestecat cu galbenusul.

Pliculetele cu vopsea de oua pot ascunde produse foarte toxice. Inainte de a scoate banii din buzunar este bine sa controlati daca produsul are inscrisa pe eticheta data durabilitatii minimale si daca sunt mentionati colorantii alimentari admisi de Ministerul Sanatatii si Familiei in lista ingredientelor, cat si modul de utilizare. Nu folositi la colorarea oualor vopseluri pentru alte destinatii, precum cea tipografica sau pentru textile.

Cumparati numai miei stampilati

Evitati cumpararea carnii de miel de la persoane si din locuri neautorizate pentru ca riscati sa va petreceti Pastile pe patul de spital. Carnea de miel trebuie achizitionata numai din locuri autorizate (macelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate in piete) si trebuie sa aiba stampila de control sanitar-veterinar. Carnea trebuie sa fie elastica, sa revina la forma initiala, in cazul in care este apasata cu degetul si sa nu prezinte suprafata lipicioasa si urat mirositoare. Ca o masura de prevedere suplimentara este bine sa observati la mielul pe care doriti sa il cumparati copita si dentitia specifice ierbivorelor, mai precis, lipsa caninilor.

In situatia in care produsul achizitionat nu corespunde calitativ este bine sa va adresati ANPC, la telefonul cu apelare gratuita 0800.080.999, sau oficiilor teritoriale pentru protectia consumatorilor.
DANA PURGARU


Cum alegeti vinul?

Continutul etichetei vinurilor si a bauturilor alcoolice trebuie sa cuprinda: denumirea sub care se vinde produsul, numele si adresa producatorului, a importatorului ori a imbuteliatorului, volumul net, concentratia alcoolica, informatia privind lotul, data durabilitatii minimale pentru bauturile alcoolice cu concentratia alcoolica mai mica de 10% volum si marcajul. Eticheta vinurilor trebuie sa contina categoria de calitate, indicatia geografica sau denumirea de origine controlata pentru vinurile de calitate superioara si tipul vinului in functie de continutul de zaharuri. Lichidul trebuie sa fie limpede, fara depuneri, impuritati sau scurgeri.

Atentie la ciocolata si dulciuri!

Etichetele ciocolatei sau ale produselor zaharoase trebuie sa contina: denumirea produsului, numele si adresa producatorului, ambalatorului ori distribuitorului, data durabilitatii minimale, cantitatea neta, conditiile de depozitare si informatii in limba romana (daca este importata). Eticheta trebuie sa cuprinda si continutul de cacao substanta uscata, exprimat astfel: „cacao…% minim". In cazul ciocolatei umplute se mentioneaza produsul de umplutura. Ciocolata trebuie sa prezinte o suprafata lucioasa, sa fie onctuoasa, casanta la rupere, fara senzatie de rugozitate la masticare, o culoare si un gust specifice. Drajeurile trebuie sa aiba suprafata neteda, lucioasa, uscata si nelipicioasa. Foto Cumparaturi. Pentru ca produsele specifice Sarbatorilor Pascale sa nu prezinte un pericol pentru sanatate acordati o atentie sporita carnii de miel, vopselurilor si oualor inainte de a scoate banii din buzunar

×
Subiecte în articol: observator