x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Veşnicia tot de muritori ţine

Veşnicia tot de muritori ţine

de Dana Andronie    |    06 Oct 2010   •   00:00
Veşnicia tot de muritori ţine
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

"Din păcate, sunt puţini cei care au puterea de a se sacrifica pentru ceilalţi, de a renunţa la turnul lor de fildeş pentru agora." Această observaţie pertinentă îi aparţine actriţei Ilinca Tomoroveanu. "Ştefan Iordache a avut această putere - îşi începe doamna Tomoroveanu evocarea. A fost foarte generos cu talentul şi cu arta lui, dar totodată a fost şi foarte zgârcit. Nu s-a pierdut în prostioare, în fleacuri. A făcut lucruri importante. Ar fi un bun model, din acest punct de vedere. Nu ştiu, însă, dacă mai este cineva care să-l urmeze. Vedetele de astăzi sunt zerourile de ieri. Nu e drept ca marii actori să fie necunoscuţi, iar micii actori să fie pe buzele tuturor. Nu e drept ca nobleţea să fie pusă în balanţă cu vulgaritatea. Marele public, pe care eu încep să nu-l mai înţeleg, se bucură de lucruri de neprivit... Bineînţeles că acest punct de vedere poate fi luat ca of-ul unei persoane trecute de o anumită vârstă care şi-a dorit altceva de la viaţă şi de la meserie şi care nu poate să se pună împotriva vremurilor, să le oprească. Recunosc, sunt uşor fatalistă!"

"Sunt conştient că noi, actorii,/ trebuie să plătim pentru acest joc permanent/ de-a viaţa şi de-a moartea./ Este ceva deasupra noastră./ Cred că Dumnezeu este în noi, în oameni./ Deci poate fi şi în mine", se confesa Ştefan Iordache în "Jocul cu arta!"...

"Cel mai iubit dintre pământeni" şi-a asigurat nemurirea prin tot ceea ce a înfăptuit cât i-a fost îngăduit să joace pe această scenă lumească. Totul e ca noi, cât mai suntem pământeni, să avem grijă de veşnicia sa. Să-l pomenim, să-i urmărim rolurile care au intrat în patrimoniul naţional, să învăţăm din înţelepciunea sa, să-i ducem mai departe numele şi, o dată cu el, să ne asigurăm de identitatea noastră culturală. Atenţie, veşnicia tot de muritori ţine. "A fost un mare artist, mare, mare, unul dintre cei MARI. A ştiut să-şi conducă viaţa artistică în aşa fel încât să nu facă nici un compromis.

A fost un suflet de aur, un om pe care puteai să contezi oricând. A avut o căsătorie extraordinar de frumoasă cu Mihaela. S-au echilibrat, s-au completat, au fost un cuplu minunat... Din păcate, vorbim la trecut... Ştefan iubea foarte mult copiii... Ne-am văzut cu două săptămâni înainte să se întâmple plecarea. Ne-a rugat să-i aducem «nepotul» la Gruiu. Adică pe nepotul nostru. Am petrecut o după-amiază minunată... Ştefan umbla cu cel mic ca şi cum ar fi fost un obiect de porţelan. Îi era frică să-l atingă. Gruiu a fost Raiul făcut de mâna lui", încheie evocarea prietena de-o viaţă, Ilinca Tomoroveanu.

La cea de-a doua ediţie a Festivalului Artelor Bucureşti, Asociaţia Culturală Maria Domina aduce un omagiu maestrului Ştefan Iordache şi îi invită luni, 11 octombrie, la Sala Palatului pe toţi admiratorii marelui artist, la un spectacol impresionant ce va cuprinde proiecţii video cu cele mai apreciate momente din cariera sa.

P.S. Festivalul Artelor Bucureşti este singurul festival susţinut 100% de public. Biletele se găsesc în reţeaua Vreau Bilet - et. 2 - Unirea Shopping Center, la Carrefour Feeria - Băneasa Shopping City, Palatul Naţional al Copiilor, Sala Palatului, Real Vitan şi online pe www.vreaubilet.ro

×
Subiecte în articol: observator