Pentru ca se apropie Sarbatorile de iarna, iata ce trebuie sa stim despre materialele explozibile folosite in aceasta perioada.
Astfel, potrivit Legii 126/1995 privind regimul materiilor explozive, obiectele din categoria a II-a - baterii de artificii, petarde, rachete - au fost interzise, singurele obiecte pirotehnice care pot fi folosite fara incalcarea legii fiind cele din clasa I - stelute, lumanari scanteietoare, jerbe cu scantei, inele de foc- al caror continut de material nu depaseste trei grame. Orice operatiuni cu articole pirotehnice efectuate fara drept constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an.( art.37 din Legea 126/1995 republicat). Articolele pirotehnice din categoria 1 si P1 pot fi detinute si utilizate de persoanele care au implinit varsta de 16 ani."Conform legislatiei in vigoare nu au voie sa vanda decat obiecte pirotehnice cu risc scazut. Asta inseamna cele din categoria I, adica articole pirotehnice foarte mici, cu un risc foarte scazut. Majoritatea sunt aduse din China, insa ele trebuie autorizate si certificate. In 2005 spre 2006 a fost un an de cotitura. Pana in iarna lui 2005 aceste articole pirotehnice de la cat I pana la categoria IV- pe vreamea aia erau clase, relativ similare- se vindeau oarecum la liber. Exista legislatie, dar in perioada sarbatorilor de iarna,aproape peste tot puteai sa le cumperi la liber.Toti aruncau cu petarde, pocnitori, rachete, fiecare sa bubuie cat mai tare.In anul 2006, am incercat sa restrictionam aceasta vanzare "la liber' si s-a spus ca doar categoria I se poate comercializa la liber tot timpul anului, pentru oricine.Cele care se pun pe tort, stelute, torte, vulcani de mici diminensiuni. In asa fel incat sa le poata folosi aproape oricine, dar nu si copiii', au declarat pentru Jurnalul National surse din cadrul IGPR.
Bilant negru in 2005: 497 de raniti si un mort
In 2005, apropierea sarbatorilor de iarna au transformat Bucurestiul intr-un oras aflat in plin razboi. Bubuitiri, pocnitori, petarde...Folosirea in exces a obiectelor pirotehnice de mari dimensiuni, evident cu riscuri mari, a dus la inregistarea a 497 de raniti si un mort.Cu timpul, inasprirea legii privind folosirea materialelor pirotehnice, avea sa aduca mai multa liniste pe strazi si mai putine persoane ranite."In iarna lui 2005, aveam 497 de raniti, culminand cu un mort.Un tanar de 17 ani care a bagat capul intr-un asemenea obiect pirotehnic si pur si simplu i-a zburat capul de pe umeri. Era de mari dimensiuni. Dupa, am avut in medie 35 de raniti anual, iar IGP-ul incearca in fiecare an sa descurajeze vanzarea la negru. Spre multumirea noastra, anul trecut, nu am avut inregistrata nici o petitie pentru tulburarea linistii', ne-au declarat aceleasi surse.
Folosirea articolelor pirotehnice se interzice in urmatoarele situatii:
Intre orele 24.00 si 6.00, cu exceptia perioadelor autorizate, precum si a evenimentelor de interes local, natonal sau international, in baza aprobarii autoritatilor locale;
La o distanta mai mica de 50 m de constructii de locuinte cu 4 niveluri si la mai putin de 100 m fata de cele cu peste 4 niveluri;
La o distanta mai mica de 500 m de instalatiile electrice de inalta tensiune, de locurile de depozitare si livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalatiile de gaze;
La o distanta mai mica decat cea prevazuta de reglementarile in vigoare pentru obiectivele chimice si petrochimice ori pentru alte obiective care prezinta pericol de incendiu sau explozie;
In locurile in care exista riscul producerii de alunecari de teren, avalanse sau caderi de pietre;
Pe drumurile publice deschise circulatiei rutiere, pe aleile pietonale si in spatii deschise cu aglomerari de persoane.
La o distanta mai mica de 500 de metri de paduri.
Mare atentie!
Articolele pirotehnice, trebuie sa aiba inscriptionate in limba romana denumirea, categoria din care fac parte, instructiunile de folosire, termenul de garantie, precum si pericolele care apar la pastrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor.
Persoane juridice autorizate :
Nu pot comercializa catre alte persoane juridice autorizate decat articole pirotehnice din categoriile pentru care au fost autorizate.
Nu pot comercializa catre populatie articole pirotehnice din categoriile II-IV, T.1, T2, P2. Obiectele pirotehnice din categoria I si P1 pot fi comercializate catre populatie de catre agentii economici autorizati, in tot cursul anului.
Persoanele fizice
Nu pot confectiona, detine, comercializa, importa, folosi sau executa orice alta operatiune cu obiecte pirotehnice din categoriile II-IV, T1 si T2.
Pot detine si folosi obiecte artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice din categoria I.
Asa NU!
Infractiuni si contraventii:
Art. 37
(1) Producerea, experimentarea, prelucrarea, detinerea, transportul, folosirea sau orice alta operatiune cu materii explozive, efectuata fara drept, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.
(2) Cand fapta prevazuta in alin. (1) se refera la o cantitate mai mare de 1 kg echivalent trotil sau cand cantitatea de exploziv este insotita de materiale de initiere, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani.
(3) Orice operatiune cu articole pirotehnice, efectuata fara drept, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an.
(4) Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 si P1 catre persoanele cu varsta sub limita prevazuta de lege, precum si comercializarea catre publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de catre pirotehnicieni constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la un an.