x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vezi cele mai expuse cartiere din Bucureşti în caz de seism

Vezi cele mai expuse cartiere din Bucureşti în caz de seism

10 Dec 2010   •   13:37
Vezi cele mai expuse cartiere din Bucureşti în caz de seism

Potrivit specialiştilor, un cutremur cu magnitudinea 7 ar pune Capitala la pământ. 6.500 de bucureşteni ar putea să-şi piardă viaţa, 16.000 să fie răniţi grav, iar 95.000 să rămână captivi în clădiri sau sub dărâmături.

Din punct de vedere geologic, Bucureştiul este pe lista neagră. Un cutremur puternic ar devasta Capitala şi asta din cauza structurii slabe pe care este aşezată. Mai exact, de vină este pământul nisipos, care amplifică seismele, spune Ioana Hagi-Stan, citată de antena3.ro.

Cutremurul din 4 martie 1977 a fost însă cel care a devastat România. Cele 7,4 grade pe scara Richter au prăbuşit 30 de clădiri, au omorât 1.424 de oameni şi au rănit alte 10.000 de persoane.

Harta seismică a Capitalei

Zonele colorate în roşu au risc crescut şi vizează în special centrul Bucureştiului. Culoarea galbenă indică un grad mediu de pericol, în timp ce verdele, specific zonei de vest, este garanţia că acolo seismul va fi cel mai puţin resimţit.

Zonele cele mai periculoase din Bucureşti sunt Casa Presei, Măgurele, Panduri, Pantelimon, Balta Albă şi Băneasa. Sunt zone în care unda seismică venită din Vrancea se amplifică. Un seism de 7 grade în Vrancea se va resimţi în Bucureşti ca o mişcare de până la 8,6 grade pe scara Richter.


×