x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vi-l prezentăm pe colonelul Purcărea

Vi-l prezentăm pe colonelul Purcărea

26 Aug 2009   •   00:00

Locotenent-colonelul în rezervă Cornel Purcarea a fost zilele acestea în centrul unui scandal mediatic, dar a reuşit să-şi păstreze discreţia asupra imaginii sale. Vi-l prezentăm pe colonelul Purcărea.


„Capitalul meu in afaceri a fost corectitudinea!"
In anul 1995, cand s-a hotarat sa treaca in rezerva, Cornel Purcarea avea gradul de locotenent-colonel. La varsta de 40 de ani, cati numara atunci, nu se putea impaca cu gandul sa traga pe dreapta si sa se multumeasca cu o functie de... „director de banca" in Cismigiu. Asa ca s-a decis sa incerce si un alt mod de viata, sa se orienteze spre o alta profesie. Cariera militara a insemnat, pentru el, acumulari, experienta, o deschidere extraordinara spre societatea civila. Ca ofiter, nu a fost un izolat intr-o cazarma oarecare; dimpotriva, a avut sansa sa cunoasca oameni si oameni, unii cu functii si raspunderi mari, altii „sforari" si „bagatori de seama". A stiut sa discearna si sa lege prietenii de calitate. Dar, vorba ceea, afacerile sunt afaceri! Domeniul spre care a decis sa se orienteze are  regulile si legile lui. Esentialul este sa le cunosti si mai ales sa ai puterea sa le respecti. Pentru un ofiter, obisnuit sa respecte legile, disciplinat si corect, aceste amanunte erau chiar ceea ce-si dorea.

Totul a inceput cu o societate de actiuni, avand ca profil comertul cu cereale. In 1996 a intrat intr-un parteneriat cu cativa oameni de afaceri din strainatate dornici sa investeasca in Romania. Asociatul principal se numeste Bilal Wehbe. Impreuna au pus bazele societatii Romagro Cereal si au conceput o strategie de investitii in domeniul industriei alimentare si al productiei agricole. Profilul de baza al firmei il reprezinta importul si exportul de produse agricole. Au achizitionat un siloz pentru cereale, pe care l-au modernizat si dotat la standarde europene. Astazi este unul dintre cele mai mari si mai moderne silozuri din tara. Cifra de afaceri a societatii in anul 2003 se ridica la peste 40 de milioane de dolari. Pe langa firma-mama au fost infiintate cateva societati cu activitati punctuale. Ideea a fost sa nu se lucreze cu o singura societate, care sa faca de toate, ci cu mai multe. Bunaoara, o societate este specializata in comertul cu cereale si prestari de servicii in depozitarea cerealelor; altele sunt specializate in productia agricola, in horticultura, in distributia gazelor naturale. Toate graviteaza in jurul firmei Romagro Cereal.

Ce crede fostul ofiter Cornel Purcarea ca este important pentru a avea succes in afaceri? Din capul locului sustine ca nu exista retete de-a gata, care sa-ti garanteze succesul suta la suta. „Pentru mine, foarte important mi s-a parut a fi alegerea partenerilor. O spun din experienta, pentru ca lucrurile nu au mers intotdeauna cum as fi vrut. Au existat si fluctuatii, si necazuri. Apoi, trebuie sa stii foarte exact ce vrei sa faci in momentul cand te hotarasti sa pornesti o afacere. Sa o diseci la amanunt. Sa investighezi toate aspectele, sa fii chiar negativist, adica sa fii pregatit si pentru ce-i mai rau. Si, nu in cele din urma, sa ai sprijinul familiei. Conteaza enorm daca familia te sustine, este langa tine, te incurajeaza. Capitalul meu in aceasta afacere a fost corectitudinea. Loialitatea fata de partenerii cu care am pornit la drum. Ca ofiter am invatat sa nu cedez la primele insuccese. Am o experienta de viata care imi permite sa infrunt orice dificultati. Sunt foarte multumit cu ce am reusit pana acum. Am in acest moment ceea ce altadata nici nu visam!"

Locotenent-colonelul (r) Cornel Purcarea nu s-a rupt cu totul de lumea militara. Armata a fost institutia care l-a format pentru viata. De aceea, legaturile cu prietenii, cu fostii camarazi s-au pastrat intacte. In prezent este doctorand in stiinte militare in cadrul Universitatii Nationale de Aparare. A publicat mai multe lucrari de specialitate. In mod sigur, lucrurile nu se vor opri aici. Pentru 2004 preconizeaza o cifra de afaceri de peste 80 milioane dolari. E ceva, nu?!
www.presamil.ro



×
Subiecte în articol: observator